Ga naar hoofdinhoud

In 4 jaar steeg verantwoord sojagebruik in diervoer met 21%

De European Soy Monitor 2021 is beschikbaar. Hierin staat het gebruik van verantwoorde en ontbossingsvrije soja in de Europese diervoederproductie beschreven. Sinds de publicatie van de eerste monitor in 2018 is er veel vooruitgang geboekt in verantwoord sojagebruik in de diervoederindustrie. Ten opzichte van 2018 is er sprake van een stijging van 21%.

In 2021 is 40% van de Europese sojaconsumptie ingekocht volgens de FEFAC Soy Sourcing Guidelines en 24% van de soja is ontbossingsvrij. FEFAC schat in dat 93,9% van de soja-import in de EU afkomstig was uit regio’s waar weinig ontbossing plaatsvindt, waaronder de EU, de Verenigde Staten, Canada en Oekraïne.

Verantwoorde soja

Onder verantwoorde soja verstaat FEFAC soja die wordt geleverd via programma’s die voldoen aan de FEFAC Soy Sourcing Guidelines. Deze richtlijnen omvatten goede landbouwpraktijken, milieuoverwegingen en sociale verantwoordelijkheid. 

FEFAC-voorzitter Pedro Cordero sprak zijn tevredenheid uit over de vooruitgang:

Ik ben blij met de aanhoudende positieve trend die de Europese diervoedersector en zijn partners in de toeleveringsketen hebben kunnen laten zien als het gaat om het gebruik van verantwoorde soja. Ik heb er vertrouwen in dat we verdere vooruitgang zullen boeken bij de mainstream-markttransitie van verantwoord sojagebruik, zowel uit geïmporteerde als uit eigen land geteelde bronnen.”

Conversievrije soja

Het European Soy Monitor Report speelt een cruciale rol in het bijdragen aan het lopende EU-debat over de bescherming van de bossen in de wereld, in lijn met het Green Deal-actieplan van de Europese Commissie. Als onderdeel van deze inspanningen heeft FEFAC onlangs haar Soy Sourcing Guidelines herzien om ‘conversievrije’ soja op te nemen als een criterium voor verantwoorde sojaprogramma’s.

Bekijk de volledige European Soy Monitor 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback