Ga naar hoofdinhoud

Koeien produceren net zo goed op ontsloten gras

Dairy Campus heeft gedurende 12 weken een experiment uitgevoerd met Grassa’s ontsloten gras. Hieruit bleek dat de productie en gehaltes van de melk bij een dieet met 50 procent ontsloten gras hetzelfde zijn als bij een gangbaar graskuildieet. De negatieve controlegroep, die hetzelfde eiwitpercentage als ontsloten gras kregen, zakte weg in productie en gehaltes.

Lagere VEM, vergelijkbare resultaten

Andre Bannink (Wageningen University & Research): “Ontsloten gras bevat de helft minder eiwitten, suikers en mineralen dan gangbare graskuil en heeft een lagere VEM-waarde. Toch produceren koeien er net zo goed op, de energetische benutting is vergelijkbaar met het reguliere rantsoen. Blijkbaar kunnen koeien ontsloten gras veel beter verteren en benutten”.

Graseiwitconcentraat, suikerconcentraat en ontsloten gras

Gras wordt ontsloten door het te persen, waarbij 50% van de eiwitten, suikers en mineralen met het grassap uit het gras wordt gehaald. Het graseiwitconcentraat en het suikerconcentraat dat na raffinage van het grassap ontstaan, zijn geschikt als ingrediënt in diervoeders en op termijn ook voor humane consumptie. De overblijvende vezel is het ontsloten gras, wat ingekuild gebruikt kan worden als ruwvoer.

Bron: Grassa

Bekijk een presentatie met de resultaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback