In Nederland worden diervoeders voor éénmagigen meestal geformuleerd op basis van ileaal verteerbare aminozuren en soms op beschikbaar lysine. De voedingswaarde van soja blijkt echter nogal te verschillen, afhankelijk van het herkomstgebied of procesbehandeling. Het gebruik van matrices die verdergaan dan het ruweiwitgehalte is het overdenken waard.
een meest exporterende belangrijkste voor en goede hoog in en eiwitgehalte voer VS eenmagigen. zijn de Argentinië, de Brazilië, grondstoffen dankzij landen. de is van verwerkte eiwitkwaliteit een Sojaschroot India
oogst, grond, bepalen type en samenstelling opslag voor bonen. Veel en en eiwitkwaliteit de productielocatie bepalend aminozuurpatroon genotype, het nutriëntengehalte de procesbehandeling omgevingsfactoren van De de de zoals factoren, hierdoor. groei, is van sojaschroot. Ook samenstelling wisselen het tijdens chemische chemische
Maillard-reacties Trypsineremmers en
sojaschroot inactief verteerbaarheid verwerkingspercentages stoffen hitte is. belangrijkste van in rauwe de en/of hitte waarbij waarom het in met diervoeders beschikbaarheid afnemen. aminozuren, Overmatige het de kan hogere Maillard-reacties, ongewenste lysine, in tot leiden name weer productieproces. door reacties Deze Reden van van zijn van worden de mogelijk bonen. Trypsineremmers zogenaamde groep
analyses methoden andere en en eiwitdispergeerbaarheid evalueren. of -oplosbaarheid water kwaliteit te de het van trypsineremmers de geldt de van Voorbeelden gebruikt Daarom nogal deze tijdrovend zijn zijn. indicatoren indirecte vaak duur in om dat Voor in eiwit KOH. Maillard-producten worden de de (PDI) voor eiwitkwaliteit
sojaschroot Meta-analyse
periode de 18 basis was Een Dit de chemische herkomst. uit onderzoeken gedocumenteerde meta-analyse in van op studie* van van Doel te partijen van analyses monsters en goed voerde met gepubliceerde uit brengen 2002-2018, verschillende sojaschroot. 1944 voedingswaarde gegevens kaart op in sojaschroot om Spaanse een samenstelling gedaan sojaschroot. hiervan is
het enkele Daarnaast waren Behalve analyseerden zijn en macro-mineralen, onderzoek onderzoekers eiwitkwaliteit de de indicatoren nutriënten in aminozuren. meegenomen. deze belangrijkste voor in voor de betrokken, de spoorelementen zover publicaties suikers,
duidelijke samenstelling basis variatie zien laat chemische sojaschroot origine een van van qua Het onderzoek op
1). (zie tabel
cystine, volgende de belangrijkste in werden methionine, gehalten (lysine, de met het ook en het sojaschroot van Gebaseerd regressiegegevens vergelijkingen: samen gehalte vijf threonine eiwitgehalte, relatie tot de tryptofaan) aminozuren voor weergegeven in threonine, op cystine,
- – x ruw = Cystine 0,011 eiwit 1,92
- 0,032 eiwit 5,40 x Threonine – = ruw
- Som 0,052 van – aminozuren eiwit ruw 16,5 = x
eiwitgehalte in g/kg. som aminozuren weergegeven van threonine, waarbij zijn ruw en het cystine,
Verschillen tussen bonen
(zie bonen van voor geeft en de aan, in uitmaken verschil procesmethoden en duidelijk 2). ook het origine verschil chemische studie dat tabel De goed maakt de samenstelling eiwitkwaliteit de
worden het delen Zo dat doordat procent. vochtgehalte maar en kan Argentinië 13-14 bijvoorbeeld nogal, van de komen Brazilië de tot bonen verschillen gedroogd eerst van gehalten in ook te om trypsineremmers verlagen
De schroten. kunnen van oorzaak een kan zijn trypsineremmer-gehalte alvorens de extra bonen te van lagere Zo gaan. eiwitoplosbaarheid proces de en in verhitting de de lager olie-extractie/verhitting naar Zuid-Amerikaanse dan een het van opslag,
in analytische bepalen geeft Spaanse uiteraard studie van schroten van erop processen herkomst de gegevens chemische samenstelling, grote fabricage De en de veel volgende de de verschillende mate bonen voedingswaarde. sojaschroten. en de over voor De meer eiwitkwaliteit
de verschillende duiden: te gegevens van worden ruweiwitgehalte gaan de voedingswaarde van programmering moeten sojaschroten matrices gebruikt verschillende geven herkomst van dat alleen verder sojaschroot. diervoeders lineaire in om met die het matrices dan onderzoekers aan De van
op al diervoeders Dat aan, Nederland geformuleerd tijd worden verteerbare op basis ouderwets wat doet lysine. in aangezien van aminozuren soms lange ileaal beschikbaar en
protein study. Sci. and 2020. countries: 115443. Technol., meta-analytical * Anim. commercial composition, Ibáňez value of different 293, Feed M.A. from Chemical soybeans A quality beans from et nutritive al., produced
Https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2020.114531
https://www.demolenaar.nl/vakblad-edities/de-molenaar-nr-6-jaargang-126-2023/
Premium artikel
Deze informatie is alleen toegankelijk voor abonnees. Bekijk op demolenaar.nl/abonneren welk type abonnement toegang geeft tot welke informatie.
Wilt u toegang tot deze informatie, maar bent u nog geen abonnee?
Een jaarabonnement De Molenaar Compleet biedt u:
- 17 keer per jaar De Molenaar op de mat;
- PLUS: het eerste jaar 20% introductiekorting;
- PLUS: regelmatig een aan uw werkgebied gerelateerde extra uitgave, zoals Stofbestrijding en Bestelauto;
- PLUS: 12 maanden lang toegang tot de digitale versie van vakblad De Molenaar met daarin 4 x per jaar ook het katern Petfood Magazine;
- PLUS: iedere week 1 à 2 edities van de digitale nieuwsbrief van De Molenaar met daarin de laatste nieuwtjes uit de branche.
Liever een abonnement De Molenaar Digitaal? Ook dan krijgt u toegang tot het complete online archief van alle sinds 2008 verschenen edities van De Molenaar. Alleen interesse in de achtergronden en verdiepende informatie op deze website? Dan volstaat De Molenaar Premium. Kijk hier voor alle mogelijkheden.