Ga naar hoofdinhoud

Provimi gaat hittestress-update sturen

Provimi gaat deze zomer wekelijks een THI-update rondsturen. Deze update beschrijft de gemiddelde THI (Temperature Humidity Index) van de afgelopen week in Noord-, Midden- en Zuid-Nederland, samen met bijkomende weerhoogtepunten. Bij koeien zijn de effecten van hittestress al te zien vanaf een THI van 57. Dit kan al plaatsvinden bij 13 ˚C. Bekijk live de THI in Nederland.

THI in 2022

Afgelopen zomer was de gemiddelde dag-THI in 99 procent van de dagen boven de 57.
29 procent van de dagen was het gemiddelde dag-THI boven de 68. Vanaf dit gemiddelde daalt de melk- en eiwitproductie. 17 procent van de dagen lag de gemiddelde THI boven de 70. Vanaf dit gemiddelde stijgt het melkureum, doordat de koe aminozuren gebruikt voor glucoseproductie.

De gemiddelde dag-THI in 2022.

Effecten hittestress bij koeien

Bij koeien kan hittestress leiden door: minder drogestofoname, negatieve energiebalans, meer gebruik van glucose en aminozuren voor onderhoud, een daling van de melk- en eiwitproductie, minder tochtigheidsgedrag.

Rupromin CoolCow

Rupromin Coolcow van Provimi ondersteunt de koe bij hittestress. Het zorgt voor meer doorbloeding naar de huid (met behulp van plantenextracten), waardoor de koe van binnenuit gekoeld wordt. Proeven laten zien dat de rectale temperatuur van koeien gevoerd met CoolCow zakt met -0.23 ˚C.

Rupromin Coolcow houdt koeien actiever. Onderzoek op robotbedrijven toont aan dat het aantal melkingen met +0.23 stijgt wanneer CoolCow wordt ingezet gedurende hittestressperiodes. CoolCow stimuleert de wateropname met +10% en bevat plantenextracten die celschade, als gevolg van uitdroging, helpen voorkomen. Rupromin CoolCow vult daarnaast de buffervooraad aan, waardoor het helpt pensverzuring tijdens warme periodes tegen te gaan.

Bron: Provimi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback