Het veldbonenareaal in Nederland steeg de afgelopen drie jaar van 1100 hectare in 2020 naar 2500 hectare in 2023, en zal de komende jaren opnieuw verdubbelen. De veldboon is geschikt voor menselijke consumptie en kan voorzien in de toenemende roep om verantwoord, plantaardig en lokaal geproduceerd eiwit. Toch lijkt het erop alsof veldbonen vooral als krachtvoer worden gebruikt. Dat stelt Feike van der Leij, Lector Health & Food bij Hogeschool Inholland.
Niet voor humane consumptie
Volgens Van der Leij is het zonde dat deze hoogwaardige eiwitten worden gebruikt in veevoer. “Dit scenario zagen we eerder bij de regionale sojaproductie. Soja kan net als veldbonen goed lokaal in Europa worden verbouwd. Dat gebeurt ook, maar inmiddels wordt volgens sommige bronnen tot 95 procent gebruikt als veevoer. Het gros is dus niet voor humane consumptie.”
Volgens Van der Leij voltrekt zich hierdoor eiwittransitie 2.0, waarbij wordt overgegaan van geïmporteerd plantaardig eiwit op meer lokaal geteelde eiwitbronnen. Terwijl volgens haar eiwittransitie 1.0 voorrang zou moeten krijgen, waarbij het eten van dierlijk eiwit meer en meer wordt vervangen door plantaardig eiwit.
Bron: ANP