Ga naar hoofdinhoud

Sorghum goede aanvulling op melkveerantsoen

Wageningen UR en het Louis Bolk Instituut hebben onderzoek gedaan naar de voederaspecten van sorghum voor melkvee. Het onderzoek laat zien dat sorghumsilage qua verteerbaarheid en voederwaarde een uitstekende aanvulling kan zijn op het melkveerantsoen. Sorghumkuil heeft een gunstig effect op de voeropname, en kan daarmee ingezet worden om de smakelijkheid van het rantsoen nog verder te verbeteren.

Voeropname en methaanemissie

De melkproductie nam in de studie echter niet evenredig toe met de voeropname, wat mogelijk gerelateerd kan zijn aan een iets lagere algehele verteerbaarheid, met een lagere energiewaarde tot gevolg. Verder werden geen verschillen in methaanemissies gevonden met snijmais.

Aandacht voor de korrel

Belangrijke leeraspecten uit het onderzoek om de potentie van sorghum als voergewas nog beter te benutten zijn het kiezen van het juiste oogsttijdstip én de juiste manier van kneuzen van de (kleine) korrels om daarmee de melkproductie verder te bevorderen. De resultaten van dit onderzoek dragen bij aan de verbredingsmogelijkheden van voer van eigen bodem in de Nederlandse melkveehouderij.

CVB-bladen

Met de gegevens uit het onderzoek zijn ook twee CVB-bladen over de voederwaarde van sorghumsilage opgesteld.

Onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door Wageningen UR en het Louis Bolk Instituut in samenwerking met Maatschap de Milliano-Meijer, CZAV, DSV Zaden Nederland BV en Dusormil Sorghums. Financiering werd ontvangen van de Topsector Agri & Food, ZuivelNL, de provincie Noord-Brabant en het Melkveefonds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback