Ga naar hoofdinhoud

Circulair substraat biedt potentie voor duurzame insectenkweek

Foto: Inagro


Onderzoek op initiatief van RavenFeed, wijst erop dat substraat op basis van circulaire reststromen kan dienen als hoogwaardige voedingsbron voor de zwarte soldaatvlieg. Het substraat dat bestaat uit een vloeibare circulaire mix van Looop, circulair droogvoer van Nijsen company en tarwegries, heeft momenteel de meest optimale voederconversie: 1,2 kilogram voer per kilogram verse larven (gebaseerd op drogestofpercentage). Hiermee kan het zich meten met hoogwaardig kuikenkruim.

Circulaire voedselketen

Zowel Looop als Nijsen company hebben zich toegewijd aan het optimaal benutten van bijproducten afkomstig uit de voedsel-, drank- en fermentatie-industrie. “Bij Looop ligt de focus op het valoriseren van reststromen volgens de Ladder van Looop, met als doel de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken” beschrijft Kelly Vermeer, Procurement & Development Manager bij Looop.

Vermeer benadrukt het potentieel van het benutten van insecten om de voedselketen op een meer duurzame wijze vorm te geven. “Insecten zijn in staat om (laagwaardige) bijproducten om te zetten in hoogwaardige eiwitten, waardoor we het gebruik van primaire grondstoffen kunnen verminderen en circulariteit bevorderen.”

Substraatproef

De substraatproef, gestart in januari 2023, wordt uitgevoerd door Inagro in samenwerking met de onderzoeksgroep Radius van de Thomas More Hogeschool, binnen het voucherprogramma van het ValuSect Interreg NWE project. Door de huidige wet- en regelgeving is een omvangrijk deel van beschikbare reststromen, zoals mest en slachtbijproducten, niet toegestaan voor gebruik in insectenkweek. Onderzoek naar het optimale substraat dat is gebaseerd op beschikbare én toegestane bijproducten, helpt de eiwittransitie met behulp van insecten op korte termijn te versnellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback