Ga naar hoofdinhoud

Graanmarkt: graanoogst Spanje dramatisch slecht

Premium
De Spaanse graanoogst behoort dit jaar tot de slechtste in de laatste decennia.

Voor het tweede jaar op rij lijdt de Spaanse graanteelt onder de droogte. Dit seizoen zelfs duidelijk ernstiger dan vorig jaar. De totale opbrengst aan granen in Spanje wordt dit seizoen extreem laag met hoogstens 14,4 miljoen ton. Alleen de jaren 1995 en 2005 waren nog net iets slechter.

De Spaanse landbouw is ’gewend’ aan grote verschillen. De jaren 2020 en 2021 gaven juist recordhoeveelheden, met respectievelijk 25,6 en 24 miljoen ton graan van eigen bodem. Het langjarige gemiddelde voor Spanje komt volgens de 30-jarige EU-statistiek uit op 22,3 miljoen ton.

Laagste opbrengst sinds 30 jaar

Dit seizoen is het areaal graan het laagste sinds de 30 jaar van de gepubliceerde EU statistiek. Dat betreft dan bovendien nog ingezaaide oppervlakte. Er wordt vanuit gegaan dat een deel van de granen is verdroogd, en daarom al voortijdig is geoogst als ruwvoer voor rundvee.

De grote verschillen in jaarlijkse opbrengsten heeft slechts in zeer beperkte mate te maken met variatie in geteelde oppervlakte. Dat verschilt niet extreem van jaar tot jaar. Terwijl mais weliswaar gemiddeld 10 tot 13 ton per hectare oplevert, is het vooral de sterk wisselende opbrengst bij gerst en ook wel bij tarwe die voor het verschil zorgt.

Premium artikel

Deze informatie is alleen toegankelijk voor abonnees. Bekijk op demolenaar.nl/abonneren welk type abonnement toegang geeft tot welke informatie.

Wil je toegang tot deze informatie, maar ben je nog geen abonnee?

Neem dan nu een abonnement!

Een jaarabonnement De Molenaar Compleet bestaat uit:

  • 14 keer per jaar De Molenaar thuis
  • 4 x per jaar katern Petfood Magazine
  • Extra uitgaves, zoals Stofbestrijding en Bestelauto
  • De Molenaar digitaal
  • Petfood Magazine digitaal
  • Toegang tot online archief
  • Toegang tot Premium-artikelen
  • 50% korting in de webshop

Liever een abonnement De Molenaar Digitaal? Ook dan krijg je toegang tot het complete online archief van alle sinds 2008 verschenen edities van De Molenaar. Alleen interesse in de achtergronden en verdiepende informatie op deze website? Dan volstaat De Molenaar Premium. Kijk hier voor alle mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback