Ga naar hoofdinhoud

Rabobank verwacht dalende grondstofprijzen in 2024

Droogte, ziektes en oorlog dreven de grondstofprijzen de afgelopen periode naar recordniveaus. In 2024 verwacht Rabobank dat de prijzen van meerdere grondstoffen zullen dalen. Na een jaar met een historische krimp in de vraag naar mais en sojabonen zal 2024 voldoende goed geprijsde voorraden opleveren.

De wereldwijde vraag naar graan zal op jaarbasis met 2% stijgen en de voorraden met bijna 4%. De mondiale oliezaadproductie zal in 2023/2024 met 3% stijgen, terwijl de voorraden met 10% zullen toenemen. Naarmate de prijzen dalen, zal de vraag weer verder toenemen. Kopers zullen wel op hun hoede zijn na een lange periode van voedselinflatie.

La Niña en El Niño

La Niña zorgde in 2023 voor een negatief effect op diverse oogsten. Waarschijnlijk zal El Niño in 2024 in verschillende werelddelen voor nieuwe uitdagingen zorgen, met name Indonesische palmolie en Australische tarwe. Tegelijkertijd bestaat er potentieel voor sommige gewassen, zoals die in Zuid-Brazilië, Argentinië en delen van de Verenigde Staten.

Milde recessie

Voor de komende vier kwartalen voorspelt Rabobank een milde recessie in zowel de VS als de eurozone. De eurozone zal in de tweede helft van 2023 al in een krimp is terechtgekomen, in de VS zal de groei eind dit jaar of begin volgend jaar onder de nullijn zal dalen. De jaarlijkse groei in de VS zal volgend jaar naar verwachting 0,2% bedragen, na 2% dit jaar. De bbp-groei in de eurozone zal voor zowel 2023 als 2024 naar verwachting 0,5% bedragen.

Na een versnelling tot 4,8% dit jaar zal de Chinese economie naar verwachting in 2024 terugzakken naar 4,5%.

Energieprijzen

Het tijdperk van toegenomen volatiliteit op de markten voor ruwe olie, geraffineerde producten en aardgas zal in 2024 voortduren. De OPEC en Rusland zijn bereid de productie te verlagen (en, in het geval van Rusland, de export van geraffineerde producten tijdelijk te verbieden) om de prijzen op te drijven en problemen te veroorzaken.

Naast de aanhoudende oorlog in Oekraïne zorgt de oorlog tussen Israël en Hamas voor enorme geopolitieke risico’s voor de markten voor ruwe olie en de prijzen voor vloeibaar aardgas. De dreiging van sluitingen en verstoringen van de energiestromen heeft een prijsopdrijvend effect, met de mogelijkheid van verdere escalatiepieken.

Lees meer op de website van de Rabobank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback