Ga naar hoofdinhoud

Verrassend goede opbrengsten Duitse wintergerst

De Duitse boerenorganisatie DBV, meldt in haar eerste Oogstrapport 2023 verrassend goede opbrengsten van wintergerst in grote delen van Duitsland.

Na de langdurige droogte in het voorjaar en bij het begin van de zomer in veel regio’s van Duitsland was er aanvankelijk duidelijke scepsis en terughoudendheid. Ook de beoordelingen over de stand van de gewassen vóór de oogst waren dienovereenkomstig voorzichtig.

Hogere opbrengst

Inmiddels is de oogst van wintergerst vrijwel geheel afgerond en ligt de gemiddelde opbrengst op 7,4 ton per hectare. Dat is 300 kilo per hectare hoger dan vorig seizoen (7,1 t/ha). Hiermee zal de totale opbrengst van wintergerst in Duitsland volgens het DBV dit jaar uitkomen op 9,5 miljoen ton (2022: 8,7 miljoen ton).

Kwaliteit boven verwachting

Ook de kwaliteit van de wintergerst lag boven verwachting, hoewel er regionaal sprake was van wegkwijnend graan en een laag eiwitgehalte.

Van de andere granen is tot dusverre slechts een kleine oppervlakten geoogst. Die eerste resultaten suggereren dat wintertarwe en winterkoolzaad meer hebben geleden van droogte en hitte dan de wintergerst.

Opbrengsten per land

Duitsland is, volgens gegevens van de EU, het derde grootste graanland met 6,07 miljoen hectare, na Frankrijk (8,9 mln) en Polen (7,6 mln). Alle EU landen samen hebben in totaal 51,6 miljoen hectare granen. In België wordt 320.000 hectare granen geteeld, en in Nederland 190.000 hectare.

In Duitsland is de verdeling: 2,9 miljoen hectare tarwe; 1,6 miljoen ha (winter- & zomer-) gerst;  600.000 ha rogge; 400.000 ha korrelmais;  300.000 ha triticale; 150.000 ha haver.

Verantwoording

Het DBV-oogstrapport is gebaseerd op rapporten van de 18 aangesloten boerenorganisaties in de verschillende Duitse deelstaten. Het gaat hierbij over de daadwerkelijk geoogste oppervlakten en behaalde opbrengsten, evenals over de huidige opbrengstschattingen. Het tweede DBV-oogstrapport wordt op 3 augustus 2023 gepresenteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback