Ga naar hoofdinhoud

‘Adema’s kip heeft nu wel lang genoeg gebroed op landbouwakkoord’

Bij de zoveelste keer uitstel van het landbouwakkoord noemde minister Adema geen nieuwe datum meer. Want ‘een broedende kip moet je immers niet storen.’ Maar ondertussen blijven boeren in de wachtkamer zitten zonder duidelijkheid. “En hoewel het probleem met de dag urgenter wordt, is de oplossing van het probleem simpel: boeren helpen omschakelen naar natuurlijke landbouw”, aldus Wouter Scheepens, Interim directeur-bestuurder, MVO Nederland. Hij reageert hiermee op het bericht: Kamer eist actie van minister rondom landbouwakkoord: ‘Wanneer stopt dit circus?’

Boeren willen omschakelen

“Wij hebben genoeg voorbeelden van boeren die echt wel willen omschakelen. Onlangs nog: een veehouder wiens kinderen het bedrijf niet wilden overnemen omdat ze zich niet vereenzelvigden met de huidige manier van landbouw, gaat over op natuurlijke landbouw en draagt zijn bedrijf alsnog aan zijn kinderen over. En passant maakt hij daar de omwonenden ook blij mee, die last hadden van de geur van zijn bedrijf. En hij financiert zijn omschakeling met de verkoop van zijn dierrechten.”

‘Ei van Columbus bestaat al’

“Veel boeren staan evengoed open voor zo’n omschakeling, maar kunnen dat zelf niet financieel rondmaken. En dus hebben we de hele keten nodig: we hebben immers met zijn allen dit systeem gebouwd, dan moeten we het ook met zijn allen oplossen. Bij MVO Nederland doen we dat al: we werken samen met een nationaal collectief van partijen met zowel financiële als maatschappelijke belangen bij het vergroten van de biodiversiteit, het herstellen van ecosystemen en het tegengaan van klimaatverandering. Ons collectief biedt de boer concrete hulp bij de omschakeling.
Als wij het kunnen, en al doen, waarom blijft Adema zich dan een broedende kip noemen? Waar broedt hij nog op als het ei van Columbus al bestaat? Het is de taak van de overheid om voor de gezondheid van álle partijen te zorgen – burgers, boeren, natuur, economie. Het is voor Adema nu tijd om zelf de regie te pakken. Laat 21 juni daarom echt de allerlaatste deadline zijn.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback