Ga naar hoofdinhoud

BSE aangetroffen bij kadaver van koe: atypische variant

Bij een kadaver van een koe is BSE aangetroffen. Deze dodelijke ziekte tast het centrale zenuwstelsel van rundvee aan en wordt ook de gekkekoeienziekte genoemd. BSE is tevens een zoönose die bij mensen de dodelijke hersenziekte variant Creutzfeldt-Jacob kan veroorzaken. Wageningen University & Research heeft inmiddels aangetoond dat het gaat om de atypische variant van BSE. “Dat betekent dat er sprake is van een spontaan ontstane afwijkende vorm van het prioneiwit. Deze wordt vaker gevonden bij oudere dieren”, aldus onderzoeker Lucien van Keulen. 

Monitoringsprogramma

Mensen kunnen besmet raken door het consumeren van producten afkomstig uit BSE geïnfecteerde runderen. Er is daarom een Europees monitoringsprogramma waarbij alle kadavers en alle in nood geslachte runderen in bepaalde risicogroepen worden getest op de aanwezigheid van BSE.

Het rund dat nu positief bevonden is, is door middel van deze actieve surveillance opgespoord. Het kadaver van het dier is na overlijden op het bedrijf aangeboden bij Rendac waar het ook bemonsterd is. WBVR (Wageningen BioVeterinary Research) heeft de bemonstering geanalyseerd en een variant van BSE aangetroffen. Dit positief geteste rund is niet in de voedselketen terecht gekomen, en vormt geen risico voor de voedselveiligheid.

Atypische of klassieke variant

Het bedrijf van de houder van het positief bevonden geval is per direct, 30 januari jl., door de NVWA geblokkeerd. Er wordt nu onderzocht door WBVR om welke variant van BSE het gaat: een ‘atypische’ variant of een ‘klassieke’ variant.
Een zogenaamde ‘atypische variant’ kan sporadisch voorkomen bij oudere koeien, een soort “ouderdom BSE”. Het laatste geval in 2011 in Nederland betrof een ‘atypische variant’. De ‘klassieke variant’ is de variant die in 1986 voor het eerst gevonden werd in Groot Brittannië. In Nederland zijn sinds 1997, 88 gevallen van klassieke BSE gevonden.

Dierlijke eiwitten in voer

Hergebruik van dierlijke eiwitten in diervoer was een belangrijke oorzaak van de verspreiding van klassieke BSE in rundvee. Daarop volgde een Europees verbod op het gebruik van diermeel in diervoeding voor runderen.
NVWA voert momenteel een bron- en contactonderzoek uit. Hierbij worden nakomelingen, en dieren die hetzelfde voeder gehad hebben, en dieren die opgegroeid zijn met dit rund opgespoord gedood, getest op BSE en afgevoerd
naar de destructie. In geval van de ‘atypische variant’ is daarmee deze positieve besmetting afgehandeld.

In geval van de ‘klassieke variant’ wordt een oorzaakanalyse uitgevoerd door de NVWA omdat dit vaak veroorzaakt wordt door het voeren van diervoeder waarin onvoldoende verhitte of niet- toegestane verwerkte dierlijke eiwitten zitten. De kans is namelijk aanwezig dat ook andere runderen dit diervoeder hebben gegeten en daarmee besmet zijn geraakt. In dat geval moeten er maatregelen worden genomen om risico’s voor de voedselveiligheid en volksgezondheid te beheersen.

Bron: Rijksoverheid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback