Ga naar hoofdinhoud

Campagne van start over belang van weiden jongvee


Om het belang van het weiden van jongvee onder de aandacht te brengen, start de voorlichtingscampagne ’Jong gegraasd, oud gedaan’ medio september. Het aandeel koeien in de wei is gestegen tot 81%. Daarentegen neemt het aandeel van kalveren en pinken in de wei de laatste tien jaar juist af.

Online onderzoek: wel of niet weiden?

Belangrijk onderdeel bij de start van de campagne is een online onderzoek onder 10.000 melkveehouders. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met agrarisch onderzoeksbureau Geelen Consultancy uit Wageningen. Kernvraag: waarom kiest een melkveehouder wel of niet voor weiden? En wat zijn afwegingen, obstakels of voordelen?

Problemen wanneer kalf niet geweid worden

Het is bekend dat wanneer kalveren of pinken niet geweid zijn er problemen kunnen ontstaan als zij als koe wel worden geweid. Voorbeelden daarvan zijn wormbesmettingen en niet goed kunnen grazen.

Ander onderdeel van de campagne is het uitgeven van vouchers. Met deze voucher kunnen melkveehouders inschrijven op een gratis keukentafelgesprek om specifiek advies te krijgen over het (weer) gaan weiden van jongvee.

Vrijwillige bronmaatregel

De werkgroep Meerweiden is een initiatief van het ministerie van LNV. Twee jaar geleden is meer weidegang als vrijwillige bronmaatregel opgenomen in het uitvoeringsplan van de Stikstofreductie en Natuurherstelwet. Vier sectororganisaties maken deel uit van de werkgroep Meerweiden: LTO, Biohuis, NAJK en Netwerk GRONDig.

Reductie van ammoniak

Het weiden van koeien en jongvee heeft een gunstig effect op de reductie van ammoniak. Naast de jong-campagne staan er nog andere projecten op stapel zoals weidegang en robotmelken en een project Veelweiden dat geborgd wordt via blockchaintechnologie met tags aan het oormerk. Geborgde uren weidegang kunnen hiermee verzilverd worden als ammoniakreductie.

Tips & tricks van collega’s over weiden jongvee

Voorop staan de voordelen voor melkveehouders om kalveren en pinken te weiden. Bij melkveehouders met verschillende bedrijfstypes zijn reportages gemaakt met tips & tricks uit de praktijk voor niet-weidende collega’s.

Reportages zijn te zien op www.jongveeweiden.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback