Ga naar hoofdinhoud

Gaat droge maartmaand voor bewateringsproblemen zorgen?

De maand maart 2022 gaat in de boeken als één van de meest extreem droge maartmaanden die ooit is gemeten. Voor graanboeren is deze maand van essentieel belang. Half maart is namelijk vaak een prima periode om zomergranen te zaaien. Dit geldt ook voor gerst en haver. Hoewel het voor deze gewassen vroeg is kan zaaien in deze periode een positief effect hebben op de opbrengst. Boeren in Nederland hebben vanwege de oorlog in Oekraïne meer graan als tarwe en gerst gezaaid dan ooit.

Wat warmte en zon betreft was maart een zeer goede maand. Het was de zonnigste maart ooit gemeten. Toch zorgde dit ook voor extreme droogte. Voor een goede en gelijkmatige kieming van het zaaigoed heb je naast een hoge temperatuur ook voldoende vocht en zuurstof nodig. Toch roerde maart nog flink z’n staart met een sneeuwrijk einde en een flinke daling in temperaturen.

Import

Naast het kleine areaal wat in Nederland verbouwd wordt importeren we het grootste gedeelte van de granen uit de ons omringende landen. Daarvan zijn Frankrijk en Duitsland het belangrijkste. Terwijl we zien dat ook uit Oekraïne steeds meer geïmporteerd wordt. Deze import staat nu onder druk omdat het transport voor het grootste gedeelte met schepen via het water van de Zwarte zee gaat. Het oorlogsgeweld blokkeert deze havens.

Water

Zowel voor transport als groei is water onmisbaar voor de verschillende graansoorten. In juli 2018 was de droogte in Nederland zeer extreem en kleurden grasland en dijken geel en werden sproeiverboden ingesteld. Ook nu hebben landbouwers vanwege uitblijvende neerslag last van sproeiverboden die ingesteld zijn. Juist in deze tijd van het jaar nu het groeiseizoen daar is, hebben grasland en akkers water nodig.

Voor particulieren zal de pijn minder voelbaar zijn wanneer ze hun tuin water willen geven, al blijft het natuurlijk altijd verleidelijk om in een intex-zwembad met heerlijk warm water te gaan zitten. Vanuit verschillende waterschappen zijn zorgen geuit omtrent de dalende grondwaterstanden. Wat dat betreft zijn de aloude gezegdes zoals ‘maart roert z’n staart en april doet wat ie wil’ ook vandaag de dag nog volop van toepassing.

Inkomstenbronnen

Voor veel agrariërs is het dus een spannende tijd of hun zaaigoed wel goed op zal komen. Daarvoor zal wel genoeg water beschikbaar moeten zijn. Dat kan in de vorm van hemelwater of besproeien uit sloten, rivieren en kanalen. Voor landbouwers en veeboeren die beperkt land hebben of minder vee, zal het lastig zijn om bij slechte weersomstandigheden genoeg inkomsten te genereren. De afgelopen decennia heeft volop in het teken van efficiëntie en schaalvergroting gestaan. Dat werd gerealiseerd met betere gewassen en modernere machines. Sommige boeren besloten zich op de toeristische sector te richten of een boerderijwinkel te gaan exploiteren. Met blokhutten, een camping is er veel mogelijk. Voor kinderen is er natuurlijk ook altijd wat te beleven op de boerderij. Daarvoor heeft Heuts de juiste spullen in huis zoals een groot buitenzwembad of trampolines.

Het is te hopen dat er in april weer voldoende regenwater valt. Het waterschap in Brabant liet onlangs weten dat het nog nooit zo droog geweest is in maart.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback