Ga naar hoofdinhoud

Jongerencongres trekt recordaantal bezoekers

Na afloop van het jongerencongres kon er buiten nog worden nagepraat.

Een kleine 140 Young Feed Professionals (YFP) trokken dinsdag 30 mei naar het Vlaamse Oud-Turnhout voor de zevende editie van het Jongerencongres. Een nieuw bezoekersrecord, zegt YFP-voorzitter Fleur Aarsse over het congres dat wordt georganiseerd door BFA, Nevedi, Feed Design Lab en studenten van Stichting BSD.

“Meestal zitten we rond de 100 deelnemers. Dit jaar was het voor eerst in België. De Belgische Young Feed Professionals hebben goed gehoor gegeven aan de oproep vooral ook te komen nu het congres voor het eerst op ‘hun’ grondgebied was”, aldus Aarsse.

Dierlijk of plantaardig eiwit?

In het inhoudelijke deel van het programma ging een viertal sprekers in op het thema eiwittransitie. Door de toenemende bevolkingsgroei stijgt ook de vraag naar eiwitten, waardoor het huidige productie- en consumptiemodel onder druk komt te staan.

Dagvoorzitter Merel Postma en sprekers Frédéric Leroy, Eva Jansen, Marta Lourenço en Dorien Van Wesemael.

Consumptiegedrag aanpassen

Volgens Prof. Dr. ir. Frédéric Leroy (VUB) brengt het vervangen van dierlijke eiwitten voor plantaardige eiwitten risico’s met zich mee. “Bij te weinig of geen vleesconsumptie ontstaan makkelijk tekorten, vooral bij kwetsbare groepen brengt dat gezondheidsrisico’s met zich mee. Gezondheid zou net zo goed onderdeel moeten zijn van de duurzaamheidscriteria. Daar wordt nog te weinig naar gekeken. Het grootste gevaar is dat we dierlijke eiwitten gaan vervangen door ongezonde alternatieven, zoals te beperkende diëten of ultra bewerkte voedingsmiddelen”, aldus Leroy.      

Nutritionele waarde

De nutritionele waarde van dierlijke eiwitten zoals vlees, eieren en zuivel werd al door verschillende wetenschappelijke studies aangetoond. Dat er plaats moet zijn voor zowel plantaardige als dierlijke eiwitten en niet één van beide, staat volgens de Belgische en Nederlandse jonge diervoederprofessionals buiten kijf. “Deze visie wordt ondersteund vanuit de wetenschap”, aldus Leroy.

Ketensamenwerking

“Een gebalanceerd dieet toekomstbestendig en toegankelijk maken voor elke consument bereiken we door verantwoordelijkheid te nemen in de gehele keten”, stelt Eva Jansen MSc, Sustainability Manager bij Zwanenberg Food Group.

De noodzaak naar onderzoek naar alternatieve eiwitbronnen in de diervoedersector werd benadrukt door Dr. Dorien Van Wesemael en Dr. Marta Lourenço, onderzoeksters verbonden aan Ilvo. “We moeten soms ‘out of the box’ denken en grondstoffen (onder)zoeken die nu nog onbekend zijn voor de diervoederindustrie.”

Proactief communiceren

In de afsluitende discussie kwam (overigens niet voor het eerst tijdens een jongerencongres) naar voren dat er vanuit de diervoedersector beter naar buiten toe moet worden gecommuniceerd. “We laten ons piepelen door de overheid, waarom laten wij niet van ons horen? Wij reageren alleen maar defensief”, aldus één van de aanwezigen in de zaal.

“Proactief communiceren over wat we doen, en hoe we het doen, wordt steeds belangrijker in een maatschappij waarin de noodzaak van dierlijke producten ter discussie wordt gesteld”, ziet ook Fleur Aarsse. “We geloven dan ook dat we als sector én als jonge professional een significante bijdrage kunnen leveren bij de verdere uitrol van de eiwitstrategie van de 21e eeuw.”  

Het Jongerencongres vond dit jaar plaats in Priorij Corsendonk.

Meer hierover in De Molenaar die verschijnt op vrijdag 30 juni 2023.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback