Ga naar hoofdinhoud

Nederland boos over concessies aan Polen over Oekraïens graan

Nederland en elf andere EU-landen zijn niet blij met de concessies van de Europese Commissie aan Polen en andere Oost-Europese landen in ruil voor het intrekken van hun blokkades voor Oekraïens graan. De toezeggingen schaden de gemeenschappelijke interne markt, schrijven ze aan de Commissie.

Landbouwproducten niet welkom

Polen en vier andere landen kregen vorige maand van de Commissie gedaan dat een aantal Oekraïense landbouwproducten daar tijdelijk niet welkom is. In ruil laten de vijf EU-lidstaten die producten wel weer door als ze bestemd zijn voor andere landen.

Importbeperkingen en 100 miljoen

De vijf klagen dat hun eigen boeren niet op kunnen tegen de goedkope tarwe, maïs, koolzaad en zonnebloemzaad uit Oekraïne. Die vonden moeilijk hun weg naar de vaste klanten in de rest van de wereld en hoopten zich in de buurlanden op. Naast de importbeperkingen beloofde de Commissie de oostelijke lidstaten ook nog eens 100 miljoen euro om gedupeerde boeren te helpen.

Noodfonds snel leeg

Nederland en onder andere Duitsland en Frankrijk eisen opheldering over die deal. De Commissie heeft hen niets gevraagd, klagen ze. Nederland trok al meteen de wenkbrauwen op toen de Commissie een EU-noodfonds voor de landbouw wilde aanspreken om Oost-Europese boeren te helpen. Dat fonds zou zo rap leeg raken, terwijl veel Europese boeren dit jaar bijvoorbeeld ook weer zullen kampen met droogte.

Nodige vragen

Nederland vindt het goed dat de Commissie ‘snel op zoek is gegaan naar een oplossing’, reageert een woordvoerder van landbouwminister Piet Adema. Maar Adema heeft ‘de nodige vragen’ over hoe die er precies uit gaat zien en ondertekende daarom de gezamenlijke brief.

Bron: Europa Nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback