Ga naar hoofdinhoud

‘Niet meer maar minder veehouderijen moeten hun uitstoot verminderen’

Het is niet juist dat de Europese Richtlijn Industriële Emissie veel meer varkens- en pluimveehouders treft met strengere uitstootregels dan aanvankelijk was aangekondigd. Dat stelt Ingelise de Boer, woordvoerder, Europese Commissie naar aanleiding van een bericht hierover van Nieuwe Oogst. Door het nieuwe voorstel van de Europese Commissie krijgen juist minder veehouders te maken met strengere regels. Tegelijk zorgt het voorstel ervoor dat de grootste vervuilers worden gedwongen hun uitstoot te verminderen door middel van innovatie.

Richtlijn Industriële Emissie

Bedrijven met grootschalige intensieve veeteelt zijn een fikse bron van luchtvervuiling in de Europese Unie. De Europese Commissie heeft daarom in april vorig jaar voorgesteld om de uitstoot van (zeer) intensieve veeteelt –rundvee, varkens en pluimvee – onder de Richtlijn Industriële Emissie te laten vallen. Deze bestaande wet zorgt ervoor dat de uitstoot van gevaarlijke stoffen, zoals methaan en fijnstof, vermindert door bijvoorbeeld energiecentrales en bedrijven die metaal, levensmiddelen en chemicaliën produceren.

Familiebedrijven vallen erbuiten

De voorgestelde drempel om een bedrijf te bestempelen als van ‘industriële grootte’ is 150 stuks grootvee – dit komt overeen met 250 vleeskoeien, 500 vleesvarkens, 10.000 leghennen of 21.400 vleeskuikens. Deze drempel zorgt ervoor dat kleine familiebedrijven niet worden lastiggevallen met nieuwe eisen, maar de grootvervuilers wel worden aangepakt.

Dubbel geteld

Nieuwe data tonen aan dat minder agrarische bedrijven in de EU onder deze regels gaan vallen dan aanvankelijk werd verwacht. In de eerste schatting betrof het 184.200 agrarische bedrijven, dat blijken er nu 134.708 te zijn. Dit komt door fusies en het feit dat bedrijven met zowel varkens en pluimvee in het verleden soms dubbel geteld werden. Bedrijven die wel onder de richtlijn gaan vallen, kunnen steun ontvangen uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de EU voor innovatie om hun uitstoot te verminderen.

Lees ook:

https://www.demolenaar.nl/maatschappij/stikstof-en-fosfaat-in-dierlijke-mest-lager-dan-nieuw-mestplafond/48918/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback