Ga naar hoofdinhoud

Vertrouwensloket: 106 meldingen in 2022

Afbeelding: Vertrouwensloket.

Het Vertrouwensloket welzijn landbouwhuisdieren heeft vorig jaar 106 meldingen van dierverwaarlozing gekregen. Daarnaast kreeg het 55 informatieve vragen van erfbetreders en burgers. Dit blijkt uit het jaarverslag over 2022.

Van de 106 meldingen zijn 22 situaties eerder gemeld. In 2022 is het percentage recidieven met 50% gestegen ten opzichte van 2021. “Moedwillig dieren verwaarlozen is niet aan de orde”, zegt Jeanette van de Ven, voorzitter van het Vertrouwensloket.

“Vaak zijn er op het bedrijf problemen van financiële of sociale aard. Een stijging van het percentage recidieven wijst erop dat aandachtsbedrijven meer moeite hebben om er weer bovenop te komen. Dat vind ik een zorgelijke ontwikkeling, zeker ook in het licht van de regels en onzekerheden die nog op de veehouderijsector afkomen.”

Meer anonieme meldingen

Het vertrouwensloket ontving vorig jaar en het jaar daarvoor meer meldingen van burgers dan van erfbetreders. Het percentage anonieme meldingen van burgers is 64% en van de erfbetreders 60%. “Burgers melden vaker anoniem ten opzichte van de erfbetreders. Wat ik opvallend vindt is dat erfbetreders in 2022 vaker anoniem een melding deden dan voorgaande jaren”, aldus Van de Ven.

Rundvee traditioneel koploper

Bij de verdeling van de meldingen over de diersoorten heen is het aandeel rundvee met 56% het hoogst. Het aantal meldingen over rundveehouderij is gedaald van 62 (2021) naar 59 (2022). Van de Ven: “Weliswaar is het aantal meldingen over rundveebedrijven iets gedaald, maar de ernst van de meldingen op die bedrijven is toegenomen. Dit blijkt ook uit een toename van het percentage recidieven.

Het aantal meldingen bij varkens is licht gestegen. Opvallend is dat er geen meldingen over pluimvee binnen zijn gekomen. Een verklaring daarvoor ligt waarschijnlijk is het gesloten stalsysteem waardoor (vermeende) ontoereikende dierzorg slecht zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback