Ga naar hoofdinhoud

Aantal klanten ABZ De Samenwerking in 2022 toegenomen

Het jaar 2022 stond bij ABZ De Samenwerking in het teken van de integratie van de voormalige coöperaties ABZ Diervoeding en De Samenwerking. Deze twee coöperaties werden samengevoegd tot de nieuwe coöperatie ABZ De Samenwerking. Daarnaast nam de nieuwe coöperatie de activiteiten van Bosgoed Diervoeders uit Wilp-Achterhoek over. Stap voor stap wordt deze onderneming ook geïntegreerd.

Tien procent autonome groei

De drie bedrijven wisten in 2022 autonoom verder te groeien. Gezamenlijk werd er 815.000 ton mengvoeders verkocht. De totale afzet inclusief productie voor derden, verkoop van grondstoffen en ruwvoeders kwam uit op 966.000 ton diervoeders. De nieuwe coöperatie kende in 2022 weinig klantverlies en een goede aanwas van nieuwe leden en afnemers. De groei was het sterkst bij de afzet van pluimveevoeders (15 procent) en varkensvoeders (10 procent). De afzet van herkauwervoeders nam 2 procent toe. Een prima resultaat in een licht krimpende markt, constateert het bedrijf. “De sterke focus op voer plus bijbehorend advies en de inzet op maatwerkvoeders, constante prestaties en gezonde dieren wordt in de markt gewaardeerd.”

Sterke invloed oorlog Oekraïne op financiële cijfers

Bij het uitbreken van de oorlog in februari stegen zowel de grondstof-, kunstmest- als energieprijzen. ABZ De Samenwerking kon vooral de eerste helft van het jaar profiteren van haar inkoopposities voor grondstoffen en energie. Dit resulteerde tot een recordomzet binnen de onderneming van 440 miljoen euro. Het liquiditeitsbeslag binnen de onderneming steeg fors. Door de stevige financiële positie van de coöperatie kon dit goed gemanaged worden. In de meeste sectoren stegen de opbrengstprijzen van melk, vlees en eieren mee. Mede door de inkoopposities werd er een resultaat na belastingen van 5,9 miljoen euro gerealiseerd. Hiervan wordt 1,8 miljoen uitgekeerd aan de leden. Dit resulteert in een nabetaling van 3 euro per ton afgenomen mengvoeders in 2022.

De jaarcijfers en de resultaatbestemming werden door de Ledenraad goedgekeurd.

Bekijk het volledige jaarverslag op de website van ABZ De Samenwerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback