Ga naar hoofdinhoud

ForFarmers reorganiseert

ForFarmers is gestart met een reorganisatie, laat Pieter Wolleswinkel weten. Hij is sinds kort de nieuwe CEO van ForFarmers. In de herziene strategie ligt de focus op een lokale aanpak en verantwoordelijkheid. “Door de reorganisatie kan de lokale aanpak effectief en efficiënt worden uitgevoerd. Innovatie en kostenreductie staan hierin centraal.”

Verkoop Arvesta

In het licht van kostenreductie moet ook de onlangs aangekondigde verkoop van ForFarmers België aan Arvesta worden bezien, meldt ForFarmers. Door de teruggelopen voervolumes ontstaat er ruimte in de voerfabrieken en is consolidatie en samenwerking in de keten gewenst om kosten te reduceren.

“Volumes staan onder druk. Om bij te dragen aan de transitie in de sector moeten we blijven innoveren en blijven renderen”, aldus Wolleswinkel. “Dat zijn basisvoorwaarden. Mijn collega’s en ik zijn ervan overtuigd dat we de aanpassingen kunnen maken in onze aanpak en bedrijfsvoering en klanten kunnen meenemen in deze transitie. Op deze verandering richten we ons in 2023.”

Het recent in Nederland geïntroduceerde speciaalvoer VIDA Fluxx voor varkens moet zorgen voor meer rendement voor de varkenshouder.

Resultaten eerste kwartaal gedaald

De afzet van ForFarmers in het eerste kwartaal van 2023 is gedaald. Het totale voervolume nam af met 5,2%, de mengvoerproductie met 6,4%. De daling werd vooral veroorzaakt door een volumedaling in de varkenssector, voornamelijk in het Verenigd Koninkrijk. Daar werden zo’n 16% minder varkens geslacht dan een jaar eerder.

Volumes in de pluimveesector waren iets lager dan in 2021. De uitbraak van vogelgriep was merkbaar, vooral in het Verenigd Koninkrijk, waar alleen al in 2022 zo’n 4 miljoen vogels moeten worden geruimd. In Nederland is er een transitie gaande naar meer vleeskuikens met een Beter Leven-keurmerk, waardoor de dieren iets langere tijd worden gehouden. ForFarmers heeft het voeraanbod hierop afgestemd. De afzet in Duitsland en Polen nam licht toe.

De afzet aan veehouders in de herkauwerssector nam toe door een mix voor gedifferentieerde producten. Dit resulteerde vooral in het Verenigd Koninkrijk in meer afzet. Het sentiment onder melkveehouders in Duitsland verslechterde door de ingezette daling van de melkprijzen en dalende veestapel. In Nederland is het ontbrekende perspectief voor melkveehouders zorgelijk.

Omzet steeg, brutowinst stabiel

De netto omzet steeg, ondanks de volumedaling, doordat de grondstofprijzen hoger waren dan een jaar eerder. De brutowinst daalde licht (-0,6%). De onderliggende totale bedrijfslasten waren lager dan een jaar eerder. De energiekosten waren lager door gedaalde energieprijzen en minder voerafzet. Personeelskosten waren hoger, vooral door de CAO-verhoging in Nederland en België. De EBITDA steeg met 4,5%.

Strategie 2025

ForFarmers wil zich richten op het aanbieden van voeroplossingen die de boer helpen aan een beter rendement én een bijdrage leveren aan een betere planeet. Daarnaast wil ForFarmers de hoeveelheid energie reduceren en meer hernieuwbare energie gebruiken. De fabriek in Deventer draait bijvoorbeeld sinds februari op biogas, afkomstig van koeienmest van 5 melkveeklanten die de mest zelf vergisten.

Een ander voorbeeld is het gebruik van bewerkte dierlijke eiwitten. ForFarmers is bezig haar activiteiten op het gebied van reststromen onder een eigen merk op de markt te brengen.

Vooruitzichten

De veestapel in Noordwest-Europa zal naar verwachting krimpen, mede door overheidsbeleid in de verschillende landen. ForFarmers wil met haar voeraanpak veehouders helpen verder te verduurzamen. Het is moeilijk te duiden wat er met de grondstofprijzen gebeurt, maar het lijkt waarschijnlijk dat ze volatiel en relatief hoog blijven. Dierziekten kunnen lokaal druk zetten op volumes, zoals we in de pluimveesector in het Verenigd Koninkrijk ervaren, verwacht ForFarmers.

Bron: ForFarmers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback