Ga naar hoofdinhoud

Fransen Gerrits en P. Bos starten rechtszaak om ‘rücksichtsloze’ sanering veestapel

Fransen Gerrits en P. Bos zijn een rechtszaak begonnen tegen de overheid. In diverse media staat dat ze een compensatie eisen voor het krimpen van de veestapel. Dat is volgens Huub Fransen van Fransen Gerrits echter niet het belangrijkste doel van de rechtszaak. De bedrijven hopen vooral dat het een reden is om de ‘rücksichtsloze’ sanering van de veestapel te heroverwegen.

Compensatie agrarische ondernemers

In de rechtszaak hebben Fransen Gerrits en P. Bos geëist dat alle ondernemers in de agrarische sector worden gecompenseerd voor de gedwongen sanering van de veestapel. Deze sanering van de veestapel is onderdeel van de maatregelen die de overheid neemt om de stikstofuitstoot terug te dringen. “De overheid wil saneren en is bereid daarvoor flink te betalen. Maar dan moet je consequent zijn en alle ondernemers betalen, niet alleen de boeren. Ook wij en andere ondernemers hebben er last van als de veestapel krimpt. Nu krijgen alleen de boeren compensatie. We vragen ons af of dat juridisch klopt.”

Doel: overheid aan het denken zetten over stikstofmaatregelen

Mocht de rechter inderdaad oordelen dat alle agrarische ondernemers recht hebben op een compensatie, dan hoopt Fransen dat het de overheid aan het denken zet. Alle agrarische ondernemers compenseren zou een dure grap worden voor de overheid.

“Hopelijk gaan ze dan nadenken over andere mogelijke maatregelen. De huidige maatregelen om de stikstofuitstoot terug te dringen zijn me een doorn in het oog. Natuurlijk heb ik er zakelijk gezien last van. Maar ik vraag me serieus af of het saneren van de veestapel het gewenste effect heeft. Ze geven nu veel geld uit aan een regeling die misschien veel te weinig stikstofreductie oplevert. Met innovaties is in mijn ogen veel meer resultaat te behalen.”

Uitspraak

Op 15 november zou in eerste instantie de uitspraak volgen. Deze is uitgesteld tot 31 januari 2024. Of de rechter in het voordeel van de agrarische ondernemers beslist, durft Fransen niet te zeggen. “Het gesprek met de rechter was fijn. Waarschijnlijk hadden ze verwacht dat we een schadevergoeding zouden eisen. Maar dat was niet onze insteek: we wilden een gelijke behandeling voor alle getroffen bedrijven. De rechter trok een goede conclusie over ons punt. Maar de uitspraak zullen we moeten afwachten.”

3 reacties op “Fransen Gerrits en P. Bos starten rechtszaak om ‘rücksichtsloze’ sanering veestapel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback