Ga naar hoofdinhoud

GMP+ Academy wil sterk groeien

Roswitha van Herwaarden: “Het doel is om de komende drie jaar te verdubbelen in aantal cursisten.”

Snel en makkelijk leren over diervoederveiligheid

Twee jaar geleden is de GMP+ Academy van start gegaan. Een platform waarop zowel trainingen staan van GMP+ International, als van trainingsinstituten uit diverse landen over de hele wereld. Voederveiligheid staat voorop. Roswitha van Herwaarden (community manager) en Bram Schuit (commercieel directeur bij GMP+ International) leggen uit wat de trainingen zo leuk en noodzakelijk maakt.

Waarom is de GMP+ Academy opgezet?

Roswitha: “Het concrete idee is in 2017 geboren tijdens onze internationale conferentie in Amsterdam. In een discussie bleek dat er vanuit de markt behoefte was om kennis rondom diervoederveiligheid op een makkelijke manier te delen.”

Bram: “Aangezien dit goed aansluit bij de werkzaamheden van GMP+ International, kwam daar meteen de vraag achteraan of wij dit wilden oppakken. Dat hebben we gedaan, omdat het goed aansluit bij onze ambities. Naast schemahouder willen we ook een kennisinstituut zijn rondom diervoederveiligheid. Tegelijkertijd draagt de Academy bij aan een betere diervoederveiligheid wereldwijd.”

Kan iedereen zich aanmelden bij de Academy?

Roswitha: “Ja, de Academy is er niet alleen voor GMP+-gecertificeerde bedrijven en de cursussen gaan niet alleen over het GMP+ Feed Certification schema. Iedereen is welkom. Aanmelden is gratis en er staan ook een aantal gratis online trainingen op. We willen zo veel mogelijk mensen bereiken, daarom houden we de kosten van onze eigen trainingen zo laag mogelijk.

Bram: “We hoeven geen winst te maken met dit platform. Voederveiligheid staat voorop.”

Hebben jullie al veel gebruikers?

Roswitha: “Op dit moment hebben we 2800 gebruikers. Het doel is om verder te groeien en de komende 3 jaar te verdubbelen in aantal. Het potentieel is groot, want voor iedereen is er wel een relevante cursus beschikbaar. Bijvoorbeeld voor directie, voor het management, voor productiemedewerkers, chauffeurs of magazijnmedewerkers. We willen wereldwijd hét platform zijn op het gebied van diervoederveiligheid.”

Er zijn inmiddels aardig wat trainingsinstituten aangesloten bij de GMP+ Academy. Wordt het niet onoverzichtelijk?

Roswitha: “Onze eigen trainingen staan erop en trainingen van inmiddels twaalf andere partijen. Onoverzichtelijk wordt het niet. Het platform staat juist bekend om de gebruiksvriendelijkheid. Je kunt bijvoorbeeld filteren op onder meer taal, functie, interesse en onderwerp.”

Bij de GMP+ Academy kun je filteren op onder meer taal, functie, interesse en onderwerp.

Bram: “Vanuit GMP+ staan er een aantal basistrainingen op. Wil je meer? Dan kun je bij de cursussen van de trainingsinstituten terecht. Vanuit Nederland zijn Minard, Schouten Advies, Ways Europe en het Feed Design Lab aangesloten. Maar we hebben bijvoorbeeld ook trainingsinstituten uit Brazilië en Maleisië. We zijn echt heel internationaal georiënteerd. Zodat we ook lokaal relevant aanbod kunnen bieden.”

Welke trainingen bieden jullie zelf aan?

Roswitha: “We hebben vanuit GMP+ een aantal modules ontwikkeld. Modules rondom basisvoorwaarden, HACCP, transport, en monitoring met betrekking tot voederveiligheid. Samen met De Heus, Trouw Nutrition, Agravis en AB Agri hebben we onlangs de module Voederveiligheidscultuur ontwikkeld. Hoe zorg je voor een cultuur waarbij veiligheid de aandacht heeft? En hoe maak je voederveiligheid makkelijk bespreekbaar? Hoe zorg je dat binnen je bedrijf de noodzaak van voederveiligheid gezien wordt? Door verschillende oefeningen, cases en voorbeelden worden de cursisten geïnspireerd om bewust bij te dragen aan de diervoederveiligheidscultuur van hun organisatie.”

Hoe zorg je voor een cultuur waarbij veiligheid de aandacht heeft?

Bram: “Momenteel zijn we met een aantal bedrijven bezig met een volgende module. Die zal gaan over het beoordelen van leveranciers: kan ik zakendoen met partij A of B? En waar moet ik op letten als ik in zee ga met een nieuwe leverancier?”

Is het niet saai om de modules te volgen?

Bram: “Ik hoor hele positieve verhalen van mensen die ze hebben gevolgd. We hebben er veel tijd en moeite in gestopt om de trainingen zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Het is geen saaie grijze stof, maar juist heel aantrekkelijk en toegankelijk.”

“Het is geen saaie grijze stof, maar juist heel aantrekkelijk en toegankelijk”

Bram Schuit: “We hebben er veel tijd en moeite in gestopt om de trainingen zo aantrekkelijk mogelijk te maken.”

Roswitha: “De leermaterialen zijn samen met didactisch experts en professionals uit de diervoedersector zelf ontwikkeld. Bij de ontwikkeling van onze transportmodules hebben we chauffeurs bijvoorbeeld mee laten kijken en testen, zodat theorie en praktijk goed op elkaar aansluiten. De modules zijn een combinatie van theorie, praktijkvoorbeelden, vragen, casussen. En je bent er vrij snel doorheen. Sommige modules bestaan uit enkele microlearnings van ongeveer 10 minuten. De e-learnings duren iets langer: tussen de 20 en 30 minuten. Je kan de modules ook tussentijds stopzetten als je wilt en op een later moment afmaken.”

De modules zijn een combinatie van theorie, praktijkvoorbeelden, vragen, casussen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback