Ga naar hoofdinhoud

Veilig werken met machines onderschat probleem

Premium
Op het gebied van veiligheidsbewustzijn is nog een wereld te winnen, zegt Gert Gatsma.

Van de ongevallen die gebeuren met het werken met machines, wordt het grootste deel veroorzaakt door menselijk handelen, zo blijkt uit cijfers van onder andere het RIVM. Veiligheidskundige Gert Gatsma ziet dat er op het gebied van machineveiligheid nog een wereld te winnen is. “Mensen zien vaak het gevaar niet meer, het is belangrijk om bewustzijn te creëren.”

Voordat een machine in gebruik wordt genomen heeft deze in de ontwerpfase waarschijnlijk een uitgebreide risicobeoordeling ondergaan. Gebruikers kunnen aan de zogeheten CE-markering zien of een machine aan de minimale veiligheids- en gezondheidseisen voldoet. “Maar, dan begint het pas voor de gebruiker”, zegt Gert Gatsma. Als hoger veiligheidskundige geeft hij zowel machinebouwers als gebruikers advies op het gebied van machineveiligheid.

Premium artikel

Deze informatie is alleen toegankelijk voor abonnees. Bekijk op demolenaar.nl/abonneren welk type abonnement toegang geeft tot welke informatie.

Wilt u toegang tot deze informatie, maar bent u nog geen abonnee?

Neem dan nu een abonnement!

Een jaarabonnement De Molenaar Compleet biedt u:

  • 17 keer per jaar De Molenaar op de mat;
  • PLUS: het eerste jaar 20% introductiekorting;
  • PLUS: regelmatig een aan uw werkgebied gerelateerde extra uitgave, zoals Stofbestrijding en Bestelauto;
  • PLUS: 12 maanden lang toegang tot de digitale versie van vakblad De Molenaar met daarin 4 x per jaar ook het katern Petfood Magazine;
  • PLUS: iedere week 1 à 2 edities van de digitale nieuwsbrief van De Molenaar met daarin de laatste nieuwtjes uit de branche.

Liever een abonnement De Molenaar Digitaal? Ook dan krijgt u toegang tot het complete online archief van alle sinds 2008 verschenen edities van De Molenaar. Alleen interesse in de achtergronden en verdiepende informatie op deze website? Dan volstaat De Molenaar Premium. Kijk hier voor alle mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback