Drie jaar na de overname door het Japanse Marubeni Corporation stopt Eddy Ketels als algemeen directeur bij Orffa. Na 35 jaar dienstverband bij het bedrijf, waarvan de laatste 24 jaar als algemeen directeur, gaat hij van zijn pensioen genieten. Tijdens zijn carrière groeide het bedrijf uit van een lokale distributeur van diervoederadditieven, tot een belangrijke wereldspeler die 60 procent van de omzet met eigen merken realiseert.
Eind dit jaar stopt Eddy Ketels als algemeen directeur bij Orffa, na een dienstverband van 35 jaar. “Aanvankelijk waren we vooral een internationale distributeur”, vertelt Eddy. Vandaag is 60 procent van de toegevoegde waarde de vrucht van eigen merken. Om deze strategie te kunnen voorzetten besteden we jaarlijks minstens 1 miljoen euro aan onderzoek en ontwikkeling.” Daarvoor gaat Orffa partnerschappen aan met verschillende universiteiten en instellingen in België, Nederland en ook daarbuiten.
Nieuwe strategie Orffa
Die nieuwe strategie werd ingezet in 2006, na een management buy-out door 6 managers, waaronder Eddy Ketels (CEO), Hans van Tricht (CFO) en Ludo Segers (CDO). Ze besloten dat Orffa niet langer een distributeur pur sang zou zijn, maar een bedrijf dat ook eigen merken en producten ging vermarkten, zowel eenvoudige standaardadditieven als specialiteiten. Er werd stevig ingezet op internationalisering. Na een sterke ontwikkeling in Europa, kwamen er activiteiten en kantoren bij in onder meer de Verenigde Staten, Latijns-Amerika, Azië en het Midden-Oosten.
Overname Marubeni
In 2017 nam de Japanse multinationale groep Marubeni een meerderheidsparticipatie in Orffa. Dit gaf het groeibedrijf nieuwe vleugels om verder te groeien binnen en buiten Europa, met de nadruk op eigen ontwikkelingen. In 2018 realiseerde Orffa een omzet van 230 miljoen euro, het dubbele van acht jaar eerder. Twee jaar later nam Marubeni Corporation alle aandelen over.
Geen eigen productie
Orffa produceert niet zelf. “We houden constant een vinger aan de pols in de markt en vanuit die marktkennis ontwikkelen of zoeken we producten.” Die worden dan door de meest geschikte partij geproduceerd. “Zo kan Orffa soepel inspelen op toekomstige behoeften.”
Orffa focust zich vervolgens op de (technische) vermarkting en verkoop, op technische ondersteuning en innovatie, op kwaliteitscontrole en het verstrekken van registratiediensten.
Meest recente voorbeelden van deze marktbenadering zijn Excential Selenium 4000, de Smart-range van mineralen en Excential Energy Plus. “Met al deze producten heeft Orffa momenteel hoge marktaandelen.”
Vlaggenschip Excential
“Het merk Excential is ons vlaggenschip”, zegt Eddy. Daaronder vallen verschillende producten, onder andere organisch selenium en Energy Plus. “Voor organisch selenium zijn we vandaag een belangrijke wereldspeler, en marktleider in Europa”, zegt hij. “Ook het zelf ontwikkelde Excential Smart Hydroxy Trace Minerals is momenteel een succesproduct. Het verenigt de voordelen van organische en anorganische mineralen.”
Elovitals en Orffa Top Select
Een tweede eigen merk is Elovitals. Daaronder valt een breed aanbod aan vitaminen, mineralen en spoorelementen, aminozuren, pigmenten en andere. Een derde groep producten is ondergebracht onder Orffa Top Select. Deze lijn vertegenwoordigt de distributieproducten. Daaronder vallen onder meer Calsporin (Asahi Biocycle) Bicar Z van Solvay en DL-Methionine van Sumitomo.
Het bedrijf staat bekend als innovatief en creatief. Zo had het eind jaren 80, toen veel anderen met groeibevorderaars bezig waren, al een probioticum in zijn portfolio. Ook met aminozuren, fytoproducten, probiotica, enzymen en nieuwe mineralen liep het bedrijf voorop. Orffa realiseert een groei met 20 procent per jaar in specialiteiten.
Trotse Eddy Ketels
Eddy Ketels is trots op de resultaten die Orffa onder zijn leiding heeft behaald, maar benadrukt ook het belang van toegewijde collega’s en medewerkers. “De dynamiek van ons bedrijf wordt volledig bepaald door de mentaliteit en de kennis van onze mensen, ongeacht welke functie ze uitoefenen. Succes is het resultaat van een teaminspanning.”
Het enthousiaste team is een van de hoekstenen die bijdraagt aan de visie van Orffa om ‘duurzame oplossingen te creëren en te selecteren en ondersteuning te leveren aan de veevoederindustrie, om de sector zo te helpen bij het overwinnen van de talrijke uitdagingen die ons te wachten staan’. Het doel is om direct vertegenwoordigd te zijn in alle belangrijke diervoederproducerende landen. Canada, Indonesië en Australië moeten er volgens Eddy nog bijkomen.
‘We willen blijven groeien, zowel organisch als via synergiën met de Marubeni Corporation en eventueel via overnames’
CO2-uitstoot omlaag
“Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel”, vertelt Eddy. “Wij zetten ons op verschillende vlakken in voor de duurzaamheidsstrategie van de Verenigde Naties. Wij hebben in Nederland aangetoond via een LCA-studie dat met toevoeging van Excential Energy Plus in alle rantsoenen van pluimvee de CO2-emissie met 10 procent wordt teruggedrongen.”
Dat de ingezette duurzaamheidsstrategie van het bedrijf zijn vruchten afwerpt blijkt wel uit het feit dat Orffa in 2019 en 2021 werd bekroond met een internationale Ecovadis Award voor bedrijfsduurzaamheid. Dit jaar kreeg het de gouden medaille. Volgens Ecovadis behoort Orffa tot de 3 procent duurzaamste bedrijven van de sector wereldwijd.
Nieuwe concepten en producten
“We gaan in de komende maanden nog twee nieuwe concepten en producten lanceren”, verklapt Eddy. “We gaan verder met het aanbieden en uitbouwen van de combinatie van klassieke ingrediënten en eigen specialiteiten. Duurzaamheid blijft daarin een rode draad. Intussen willen we onze aanwezigheid in de wereldwijde diervoederindustrie versterken en we willen blijven groeien, zowel organisch als via synergiën met de Marubeni Corporation en eventueel via overnames van complementaire bedrijven,” besluit Eddy die als uittredend algemeen directeur zijn kennis en ervaring nog een aantal jaren ten dienste wil stellen aan Orffa.
Orffa vroeger en nu
Orffa ontstond in 1967 in Wolvertem, bij Brussel. Het familiebedrijf groeide uit tot een belangrijke speler op de markt van de diervoederadditieven. In de jaren 70 kwam het bedrijf in handen van Omer Lippens. Hij was een voorloper met visie en maakte, door overnames en de oprichting van filialen in diverse landen, van Orffa een begrip in de diervoedersector, zowel in Europa als in Azië. Door zijn veelvuldige Japanse contacten introduceerde hij talrijke belangrijke Japanse producenten en producten in de Europese markt. In die tijd was Japan heel dominant in de ontwikkeling en de productie van additieven en veterinaire producten. Orffa groeide snel en kwam in 1989 in handen van een strategische partner, de Nederlandse groep Schouten. In 2006 volgde een management buy-out en werd een nieuwe strategie ingezet. Momenteel beschikt Orffa over 150 medewerkers, hoofdzakelijk technische en commerciële experts. Het bedrijf verkoopt nu 160.000 ton diervoederadditieven aan meer dan 1000 klanten wereldwijd, waarvan ruim 800 in Europa en realiseert een omzet van 250 miljoen euro. Orffa is actief in 85 landen.

Haiko Zuidhoff
Eddy Ketels wordt opgevolgd door Haiko Zuidhoff, die per 1 oktober 2023 in zijn nieuwe rol begint. Zuidhoff heeft 25 jaar in Azië gewerkt. In zijn laatste functie was hij werkzaam bij IMCD voor de regio Azië. In die functie hield hij toezicht op de visie, strategie en versnelde groei van IMCD door zowel organische groei als fusies en overnames. Voorafgaand aan IMCD bekleedde hij verschillende senior leiderschapsfuncties bij Trouw Nutrition Nutreco en Corbion. Haiko Zuidhoff zijn standplaats wordt het hoofdkantoor van Orffa in Breda.
