Ga naar hoofdinhoud

Energie terugwinnen mogelijk bij drogen én koelen

Spotlight
Recirculatie-unit van de Geelen droger, gevoed met warm water van warmtepompen.

De Geelen Counterflow Recovery Unit is al in gebruik bij het drogen in de mengvoederfabriek. Energie terugwinnen is daarmee mogelijk. De eerste toepassing van dit energie terugwinningsysteem voor drogers is in 2020 met succes in een Cargill-fabriek in Noorwegen geplaatst. Volgens algemeen directeur Sander Geelen van Geelen Counterflow is de CRU ook prima toepasbaar bij koelers.   

De Geelen Counterflow Recovery Unit (CRU) is een warmtewisselaar die tot 75 procent van de energie en het water terugwint uit de uitlaatlucht van een tegenstroomdroger. Het terugwinnen vindt plaats door het condenseren van de waterdamp en daarmee het terugwinnen van latente energie. 

CRU bij koelers

“De CRU wordt nu bij drogers gebruikt, maar kan ook prima worden gebruikt voor koelers. Ik denk dat we daarmee meer dan de helft van de energie uit de afblaaslucht van de koeler kunnen terugwinnen”, zegt Geelen.

“Met die teruggewonnen energie, in de vorm van warm water, kun je ofwel direct terug naar de stoomketel, ofwel eerst naar een industriële warmtepomp om er 80 tot 120°C heet water van te maken”, aldus Geelen. Hij kan nog niet aangeven wanneer precies een CRU wordt toegevoegd aan reeds geplaatste koelers. “We zijn in gesprek met enkele grote diervoederfabrikanten in Nederland en Scandinavië om een CRU toe te voegen aan onze koelers in hun fabriek. Ik kan nog geen namen noemen, maar ik verwacht dat dit binnen 12 maanden is gerealiseerd.”

‘We zijn in gesprek met enkele grote diervoederfabrikanten in Nederland en Scandinavië om een CRU toe te voegen aan onze koelers in hun fabriek’

Inspectie en reiniging eenvoudig

De CRU is ontworpen om vervuilde lucht van geëxtrudeerd product te verwerken. “Dat gaat in een nieuwe fabriek in Noorwegen in de praktijk al meer dan een jaar prima. De CRU-platen zijn van beide kanten goed bereikbaar, zodat inspectie en reiniging relatief eenvoudig zijn. In Noorwegen is de frequentie van schoonmaken maximaal één keer per jaar tot nu toe.”
Geelen verwacht dat het terugwinnen van energie uit de uitblaaslucht van een veevoederkoeler prima zal gaan, dankzij het tegenstroomontwerp met verticaal georiënteerde plaat-warmtewisselaars, sproeikoppen en de afvoer van condensaat.

Praktijkvoorbeeld energie terugwinnen in Noorwegen

Het Noorse Cargill Bergneset is de meest noordelijke fabriek van de Cargill Group, die 155.000 werknemers in 70 landen heeft. Balsfjorden, is één van de vele fjorden van Noorwegen. In het binnenste deel van de fjord ligt de fabriek van Cargill Bergneset.

De succesvolle inbedrijfname van de fabriek markeert de voltooiing van een drie jaar durend project van 80 miljoen NOK (circa 7 miljoen euro) om de ecologische voetafdruk van de productie van visvoer te verkleinen. Geelen Counterflow leverde voor deze fabriek een energie terugwinningssysteem aan de droger.

Grootste tegenstroomdroger

Het project omvat ‘’s werelds grootste tegenstroomdroger’ met vijftien droogdekken. Twee warmtewisselaars recupereren een aanzienlijk deel van de warmte die wordt gebruikt in het droogproces en voor vier grote hogetemperatuur-warmtepompen. “Het resultaat is een 75 procent lager energieverbruik voor deze productielijn. De enige elementen die ons ervan weerhouden om volledig CO2-vrij te zijn, is de verkrijging van groene certificaten van de elektriciteit en enkele back-upsystemen die nog op fossiele brandstof draaien”, verklaart Geelen.

warmtepompruimte voor het droogproces
De warmtepompruimte voor het droogproces met 3000kW thermische capaciteit.

Verkleining voetafdruk aquacultuursector

Voer neemt tussen de 75 en 90 procent van de CO2-uitstoot in de aquacultuursector voor zijn rekening. Reductie van de voetafdruk in de voerproductie heeft dus veel impact. “Dit kostbare project zou moeilijk te realiseren zijn geweest zonder een solide rendement op duurzaamheid. Het energieverbruik van de fabriek op Bergneset is met 15 miljoen kWh per jaar verminderd en de CO2-uitstoot met 3.000 ton CO2-eq”, legt Geelen uit.

geëlektrificeerde batchdroger Geelen Counterflow
Opstelling van de volledig geëlektrificeerde batchdroger.

Enova-bijdrage

Het project kwam in aanmerking voor een Enova-bijdrage van ongeveer 40 procent van de totale kosten. Enova is het agentschap van de Noorse regering dat innovatieve initiatieven ondersteunt om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. In 2020 is de nieuwe voerdroger geplaatst en voorbereid voor de installatie van warmtepompen.

Overstap naar aardgas naar elektriciteit

April vorig jaar vond de overstap van aardgas naar elektriciteit plaats. Leidingen die warm water transporteren, lopen tussen warmtewisselaars met energieterugwinning achter de droger naar de vier warmtepompen in een nieuw gebouw en terug naar warmtewisselaars in de droger. “In de nieuwe elektrische tegenstroomdroger wordt het voer naar boven getransporteerd en geleidelijk wordt het gedroogd, terwijl het door de dekken naar beneden valt.”

Elektrificatie van industriële warmte

Volgens Geelen is dit ’s werelds grootste elektrische droger in zijn soort en is het project een mijlpaal voor zijn bedrijf. “Eindelijk zien we de resultaten van bijna tien jaar brainstormen, ontwerpen, testen en engineering voor Geelen Counterflow. We zijn er zeker van dat elektrificatie van industriële warmte de slimste manier is om de diervoeder- en voedingsindustrie koolstofarm te maken”, zegt Geelen. Hij vervolgt: “Het is dan ook geen toeval dat de eerste operationeel is in Noorwegen, het land met de hoogste graad van elektrificatie in transport en warmte wereldwijd.”

‘We zijn er zeker van dat elektrificatie van industriële warmte de slimste manier is om de diervoeder- en voedingsindustrie koolstofarm te maken.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback