Ga naar hoofdinhoud

2020 goed jaar voor ABZ Diervoeding

Foto: ABZ Diervoeding

ABZ Diervoeding heeft 2020 afgesloten met een financieel resultaat na belastingen van bijna 4,2 miljoen euro. Het hoogste resultaat sinds de oprichting van het bedrijf in 2013. De coöperatie streeft geen hoge winsten na. Om die reden wordt de helft van het resultaat door middel van een nabetaling uitgekeerd aan de leden.

2020 bestond voor de coöperatie boekhoudkundig uit 53 weken. De extra week zorgt voor ongeveer 2% meer omzet en afzet. Het gehele jaar was er sprake van een stijgende grondstofprijs. Een gunstige inkooppositie heeft ervoor gezorgd dat het jaar financieel goed is afgesloten. Tevens is in het resultaat opgenomen de boekwinst op de verkoop van een voormalige locatie in Moergestel.

Voerafzet

In 2020 werd 612.000 ton mengvoeders verkocht en totaal 715.000 ton diervoeders. Gecorrigeerd naar 52 weken wist de coöperatie haar afzetvolume daarmee op ongeveer hetzelfde niveau te houden als in 2019.

De verschillen tussen de sectoren waren groot. De krimp in afzet varkensvoeders ten gevolge van de stoppers- en saneringsregelingen werd voldoende gecompenseerd door meer afzet van herkauwers- en pluimveevoeders. Tevens liet de afzet van enkelvoudige grondstoffen, ruwvoeders en meststoffen een mooie plus zien.

Ontwikkelingen

Er werd in 2020 verder geïnvesteerd om de fabrieken up-to-date te houden en meer flexibel in productie en expeditie te zijn. Naast de fabriek in Nijkerk worden nu ook in Eindhoven vleeskuikenvoeders geproduceerd. Hierdoor is er meer flexibiliteit en capaciteit in de productie van deze voeders en kunnen transportkosten beter worden beheerst.

In de fabriek in Eindhoven werden nieuwe contrasets en verladingsrobots in gebruik genomen. Hierdoor wordt er in alle fabrieken nu dezelfde maatvoering bulkauto’s gebruikt met een laadcapaciteit tot 34 ton. Tevens kan er efficiënter retour worden geladen tussen de fabrieken.

Ten slotte werd in 2020 een groot premixproject afgerond, waardoor de nieuwste generatie premixen en premixtechniek nu wordt ingezet. De premixreceptuurkosten zijn hierdoor verder verlaagd.

Lees ook: ABZ vergroot capaciteit en flexibiliteit in Stroobos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback