Ga naar hoofdinhoud

Aanbevelingen voor ketentransparantie

Staatssecretaris Martijn van Dam heeft het rapport ‘Een reis door de keten’ ontvangen van Aalt Dijkhuizen, voorzitter Alliantie Verduurzaming Voedsel. Het rapport gaat in op hoe bedrijven nog beter producten van informatie kunnen voorzien voor consumenten. Een pilot met varkensvlees met het Beter Leven Keurmerk moet duidelijk maken of consumenten er ook voor willen betalen.

Informatiestromen

Het afgelopen jaar lieten de Alliantie Verduurzaming Voedsel en het ministerie van Economische Zaken een verkenning uitvoeren rondom het thema ketentransparantie. Van etiket tot digitale productinformatie en van keurmerk tot website of app: de complexe vraag hoe bedrijven consumenten nog beter van informatie over producteigenschappen, herkomst en certificering kunnen voorzien, stond daarbij centraal. Onderzocht werd hoe bestaande informatiestromen in de voedselketen verbeterd kunnen worden en wat er meer nodig is. Dit rapport, met de titel ‘Een reis door de keten’, werd vandaag aangeboden aan Aalt Dijkhuizen, voorzitter Alliantie Verduurzaming Voedsel, en Martijn van Dam, staatssecretaris Economische Zaken.

Data

Een team van ‘kwartiermakers’ met expertise op het gebied van data, ketens en consumenten bracht het afgelopen jaar in kaart welke systemen en standaarden gebruikt worden in de voedselketen voor informatievoorziening over product(eigenschappen), herkomst en certificering. Uit de verkenning blijkt dat veel informatie rondom voedsel reeds digitaal beschikbaar is in diverse systemen. Technologie kan mogelijk informatievoorziening door de hele keten, van boer tot consument, verder verbeteren, maar de kosten wegen niet zonder meer op tegen de baten.

Prijs

Belangrijke vraag die de kwartiermakers daarbij stellen is, in hoeverre de consument bereid is een hogere prijs te betalen voor extra informatie. Uitgangspunt is dat consumenten zonder meer moeten kunnen vertrouwen op het hoge niveau van voedselveiligheid in ons land. Aalt Dijkhuizen: “De Alliantie omarmt de aanbevelingen uit het rapport ‘Een reis door de keten’ en we bespreken graag met de overheid hoe we de aanbevelingen gezamenlijk kunnen opvolgen.

Pilot varkensvlees

Het rapport beveelt aan een pilot uit te voeren voor een specifiek product om te evalueren in hoeverre consumenten extra product- en herkomstinformatie waarderen en of dit leidt tot gedragsverandering. Daarom is vorige maand een pilot met varkensvlees met Beter Leven keurmerk gestart.

Pilot productsamenstelling

Daarnaast bevelen de kwartiermakers een pilot op het gebied van productsamenstelling aan. Hierbij dient de wettelijk verplichte etiketinformatie (zoals ingrediënten en voedingswaarde) digitaal vrijgegeven te worden, zodat kennisinstituten als het Voedingscentrum, deze informatie kunnen duiden voor consumenten om een gezondere keuze te stimuleren.

GS1-standaarden als basis

Bedrijven uit de voedselketen voldoen reeds op verschillende manieren aan de informatiebehoefte van consumenten. Zo hebben industrie en retail de afgelopen jaren gewerkt aan de ontwikkeling van een eenduidig systeem, zodat consumenten ook bij de online aankoop van voedingsmiddelen toegang hebben tot etiketinformatie: de GS1 data source. De kwartiermarkers concluderen in hun rapport dat aansluiting op bestaande, internationale standaarden onontbeerlijk is om productinformatie in de keten efficiënt uit te wisselen; de GS1-standaarden vormen hier een goede basis voor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback