Ga naar hoofdinhoud

Aandeel gemedicineerd voer gehalveerd

De inzet van medicijnen via het varkensvoer is bij ForFarmers het afgelopen jaar gehalveerd ten opzichte van voorgaande jaren. Van de totale productie aan varkensvoer wordt nu nog maar een half procent als gemedicineerd voer geproduceerd.

Klaarstomen

Het verminderen van antibioticagebruik in de veehouderij heeft de laatste jaren volop de aandacht. Dit resulteert in een lager aandeel gemedicineerde voeders dat wordt uitgeleverd. Er komt in 2011 een verbod op het verwerken van antibiotica in mengvoer. Nog niet elke varkenshouder is klaar voor dit verbod. Om de varkenshouders te ondersteunen bij dit aankomende verbod, gaat ForFarmers per direct aan de slag met haar klanten en hun dierenartsen om het antibioticagebruik verder terug te dringen. Het streven is per 1 januari 2011 alle varkenshouders klaar te stomen om alleen nog voer zonder antibiotica te kunnen gebruiken.

Aanpak

Om te kunnen stoppen met gemedicineerd voer, is het noodzakelijk dat bij de veehouder een plan van aanpak klaarligt. Dit plan van aanpak wordt bij voorkeur in samenspraak met de dierenarts gemaakt, zodat er een goed alternatief ligt om optimale resultaten te behalen. Via het Pigcare-concept ondersteunt ForFarmers al sinds 2006 met succes varkenshouders, om te komen tot een gezondere veestapel. Pigcare helpt varkenshouders met behulp van preventieve hygiënemaatregelen de gezondheidsstatus van hun bedrijf te verbeteren en daarmee het medicijngebruik terug te dringen. Dit concept is dan ook één van de onderdelen waarmee de voorlichter het bedrijf begeleidt bij de overgang naar voer zonder antibiotica.

Nadelen

Het verstrekken van medicijnen via mengvoer heeft enkele nadelen. Zo is het de minst effectieve methode om medicijnen toe te dienen. Zieke dieren vreten namelijk slecht. Het zijn dus voornamelijk de gezonde dieren die de medicijnen via het voer opnemen. Een ander nadeel is dat er gemakkelijk resistentie van bacteriën ontstaat. Doordat er telkens bij de inzet van gemedicineerd voer kleine hoeveelheden antibiotica versleept worden, ontstaat er gemakkelijk resistentie. Juist kleine hoeveelheden antibiotica stimuleren de resistentievorming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback