Ga naar hoofdinhoud

ABN Amro: Visie op agrifood

De aangekondigde fusie van Agrifirm en Cehave past in de trend van schaalvergroting met een reductie van overheadkosten enerzijds en commerciële krachtenbundeling anderzijds, aldus ABN Amro. De fusie tussen beide producenten biedt kansen voor de overige producenten. Doordat zij zich misschien minder verbonden voelen met de gefuseerde ondernemingen, kijken ze uit naar andere leveranciers.

Daling

De prijzen van grondstoffen voor mengvoeders zijn de laatste jaren volatieler geworden. In 2009 daalde de omzet als gevolg van de mengvoederprijzen en een daling van afzetvolume. Het volume nam af, omdat afnemers in de intensieve veehouderij mengvoer vervingen door lossen grondstoffen en bijproducten. Ook omdat goed ruwvoer beschikbaar was in de melkveehouderij.

Uitdaging

ABN Amro verwacht dat er een nieuwe ronde van fusies en overnames zal starten. Ook samenwerkingsverbanden zullen toenemen. Naast de grotere spelers blijft er plaats voor regionale ondernemers. Zij zullen zich volgens de bank meer gaan profileren door markt- en productspecialisatie, innovatie en een persoonlijke benadering. Maatschappelijk verantwoord ondernemen blijft belangrijk. De uitdaging ligt vooral in de afname van nitraat en fosfaat bij de afnemers.

Bron: ABN Amro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback