Ga naar hoofdinhoud

ACM onderzoekt mogelijk kartel in voedselverwerking

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt een mogelijk kartel in de voedselverwerking. Daarvoor deed de ACM onlangs invallen bij verschillende bedrijven in Nederland. Ook werd met de hulp van een collega-autoriteit in het buitenland een inval gedaan bij buitenlandse onderneming.

Afspraken

Aanleiding voor de invallen is een vermoeden van geheime afspraken tussen productiebedrijven over productverdeling in de voedselverwerking. Dat is verboden. Bij productverdeling gaat het om onderlinge afspraken wie welk product maakt. Dit moet ieder bedrijf echter zelfstandig bepalen.

Prijs

Daarnaast bestaat het vermoeden dat de bedrijven afspraken maken over de inkoopprijs van de landbouwproducten die zij verwerken. Bovendien verdenkt ACM de bedrijven van het maken van verkoopprijsafspraken. “Dit soort afspraken leidt tot benadeling van leveranciers en afnemers. Leveranciers, zoals boeren en tuinders, krijgen dan te weinig voor hun producten en afnemers betalen teveel voor de producten”, legt ACM uit in een persbericht.

Onderzoek

De ACM onderzoekt of de concurrentieregels inderdaad zijn overtreden. Concludeert de autoriteit dat die regels niet zijn overtreden, dan stopt het onderzoek. Mocht de ACM wel overtredingen vinden, dan kan dit leiden tot het opleggen van een boete.

Agrarische sector

In 2019 startte de ACM een onderzoek naar een inkoopkartel in de agrarische sector. Dit onderzoek loopt nog. Daarnaast doet de ACM op verzoek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) jaarlijks onderzoek naar de prijsontwikkeling van landbouwproducten. Onlangs is de ACM gestart met de handhaving van de Wet Oneerlijke Handelspraktijken in de landbouw.

Leestip: ACM start onderzoek naar prijsvorming in voedselketen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback