Ga naar hoofdinhoud

Aflevering varkens bij verklaring dioxinevrij-voer

"In Nederland merken we helemaal niets in de afzet van vlees als gevolg van de dioxine affaire", zegt woordvoerder Marcel Henst van vleesbedrijf Vion. Zijn Duitse collega, Anja Kleine-Wilde meldt eveneens dat er nog geen effect is op de aanvoer van varkens.

Verklaring

Weliswaar zijn er ongeveer 3.500 varkensbedrijven geblokkeerd door de autoriteiten. Dieren van die bedrijven kunnen worden afgeleverd wanneer er een verklaring bij wordt geleverd, dat de dieren géén voer hebben gekregen waarin vetten zijn verwerkt die afkomstig waren van het verdachte bedrijf Harles & Jentsch. Deze verklaringen worden door de betreffende mengvoerbedrijven afgegeven via de veehouder. Indien er wèl vet is geleverd via Harles & Jentsch, dan moet eerst het voer door een erkend laboratorium zijn onderzocht op dioxine. Dit neemt een dag of 4-5 in beslag, met name omdat de laboratoria overbelast zijn. Ongeveer 94 procent van de geblokkeerde varkensbedrijven bevinden zich in de Noordelijke deelstaat Nedersaksen.

Prijsdaling

Tot dusverre is de aanvoer naar Duitse slachterijen nog zodanig groot, dat zelfs varkens worden doorgeschoven naar de komende week. De varkensprijs houdt Vion in Duitsland eerst nog onveranderd voor week 2, maar maandag (10 januari) wordt de marktontwikkeling opnieuw bekeken en zal er naar verwachting een prijsdaling worden afgekondigd. Het is goed mogelijk dat Duitse varkenshouders hierop anticiperen en daarom nu al iets meer dieren leveren dan anders het geval zou zijn.

Importerstop

Duitse exportlanden kijken met zorg naar de ontwikkeling. Zuid-Korea heeft al een importstop afgekondigd en meestal doet Japan in dergelijke gevallen hetzelfde. Vanwege de relatief beperkte hoeveelheid vlees die daar naartoe wordt geleverd, zal de marktinvloed gering zijn. Heel anders wordt dat wanneer Rusland haar grens zal sluiten voor Duits vlees. De Russische overheid beraad zich momenteel over zo´n importstop.

Prijsverschil onrelevant

De Nederlandse tussenhandelaar van de vervuilde vetzuren, Olivet in Poortugaal, heeft nog geen verklaring voor de herkomst van de doxine in het product. Het bedrijf treft volgens de autoriteiten geen blaam, omdat het om duidelijke handel in 'technische vetten (vetzuren) gaat. "Deze worden onder andere gebruikt voor biobrandstof in Scandinavische landen, voor de oliochemische industrie met voor mij onbekende eindproducten, en in de papierindustrie voor het verwijderen van inkten uit oud papier", zegt directeur Eddy van Gelder van Olivet. Hij noemt het onzin dat er vanwege prijsverschil, tussen vetzuren voor technische doeleinden en die van voederkwaliteit, zou zijn gefraudeerd. "Dat prijsverschil was er in het verleden wel, maar is nu erg gering geworden omdat er zoveel afzet is in het alternatieve circuit, onder andere als biobrandstof."

Resultaten verdachte bedrijven

Geleidelijk aan worden analyse resultaten bekend van eieren en varkensvlees van de eerste verdachte bedrijven. In Noordrijn Westfalen (NRW) bleek in eieren een lichte overschrijding van 3,65 picogram/gram vet (met grenswaarde van 3 pg). Het bedrijf was sinds 31 december gesloten en blijft geblokkeerd.
Een onderzoek naar een verdacht varkensbedrijf resulteerde in 0,18 pg dioxine/gram vet, daar waar 1,0 pg de grens is. Dit bedrijf is door het ministerie van landbouw en consumentenbescherming in NRW vrijgegeven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback