Ga naar hoofdinhoud

Agrifirm betaalt

Agrifirm betaalt haar leveranciers aan de graanpool € 122,40 per ton voor de standaardkwaliteit baktarwe. De eindprijs van brouwgerst met de beste kwaliteit bedraagt € 122,60. Deelnemers aan de Agrifirm-basispool profiteerden van een goede basis, gelegd door gunstige voorverkoop. De prijzen liggen boven de gemiddelde dagprijzen vanaf de oogst.

Tarwe

In het voorjaar van 2009 lagen de prijzen nog op ongeveer € 140,- per ton. De grote oogstvolumes leidden tot een markt waar overaanbod de prijs bepaalde. Tijdens de oogst daalde de prijs tot net boven € 100,- per ton. Mede door een goedlopende export krabbelden de prijzen in de late herfst op tot net boven de € 120,- per ton. Gedurende de eerste maanden van 2010 zakte de prijs weer naar circa € 115,-. Met prijzen tot € 128,- per ton was er aan het einde van de markt toch nog sprake van een opleving. De eindprijs van standaard kwaliteit baktarwe kwam uit op € 122,40 per ton excl. BTW. Ondanks de goede opbrengst en een gezien de markt aansprekende poolprijs, is het rendement van de graanteelt in 2009 beduidend lager dan in voorgaande jaren.

Gerst

De gerstprijs bevond zich het gehele jaar op een bijzonder laag niveau. De telersprijzen van voergerst lagen vele maanden rond en onder € 100,- per ton. Voor brouwgerst leidden de genoemde omstandigheden samen met een verminderde bierconsumptie tot lange perioden waarin er nauwelijks vraag was. De premies voor brouwgerst waren vooral in de tweede helft van het verkoopseizoen uiterst beperkt. Dit alles kwam de prijsontwikkeling van brouwgerst niet ten goede. De samenwerking van Agrifirm in de keten van gerst/bier maakte dat er, vooral in het voorverkoopseizoen, toch brouwgerstpremies gerealiseerd konden worden. Voor de betere brouwgerst in de directe pool is € 122,60 excl. BTW uitbetaald.

Bewaarpool

De eindprijs van standaard baktarwe in de bewaarpool is € 125,20 en voor goede brouwgerst is de eindprijs € 124,20 excl. BTW. Deze prijs geldt bij levering in januari. Voor afleveringen eind mei komt daar nog een bewaarpremie bij van € 4,25 per ton. Hiermee komt de prijs dan op € 128,45 per ton.
Bovenop de genoemde prijzen ontvangen Agrifirm-leden een ledenvoordeel van € 2,25 per ton voor alle geleverde granen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback