Ga naar hoofdinhoud

Agrifirm biedt FrieslandCampina leden ontbossingsvrije soja

Soja is een aanvulling op het rundveerantsoen. FrieslandCampina wil voor haar leden gegarandeerd ontbossingsvrije soja.

FrieslandCampina en Agrifirm Group willen gezamenlijk een fysiek gescheiden aanvoerstroom van gegarandeerd ontbossingsvrije soja voor veevoer realiseren. In de loop van 2022 moet deze ontbossingsvrij soja voor veevoer beschikbaar zijn voor de leden-melkveehouders van FrieslandCampina die voer afnemen bij Agrifirm.

Versnelling

Beide coöperaties zien graag de gehele veevoersector deze kant op bewegen, zodat alle melkveehouders de overstap kunnen maken. Ondertussen zijn de bedrijven van mening dat het proces richting ontbossingsvrije soja sneller kan en moet. Vandaar dat de coöperaties de handen ineen hebben geslagen en nu zelf stappen zetten.

Inkoop

Hein Schumacher, CEO FrieslandCampina: “Verantwoord inkopen is een van de prioriteiten van ons duurzaamheidsprogramma ‘Nourishing a better planet’. Dit geldt ook voor de soja die onze leden inkopen. Sinds 2015 wordt daarom alleen RTRS-gecertificeerde soja in het veevoer verwerkt. Een volgende stap is echter noodzakelijk. Daarbij willen we onze leden helpen. Zij moeten er op kunnen vertrouwen dat hun duurzaam ingekochte soja ook ontbossingsvrij is. Daarom starten wij nu een pilot met Agrifirm. Daardoor kan in 2022 ongeveer een derde van onze leden overstappen op gegarandeerd ontbossingsvrije soja.” Samen met Agrifirm willen het zuivelconcern de hele veevoersector uitdagen het proces richting fysiek ontbossingsvrije sojastromen sneller te laten verlopen. “We willen helpen dit in gang te zetten. Want als coöperaties weten we: samen bereik je meer dan alleen.”

Garantie

Ruud Tijssens, Group Director Public & Cooperative Affairs bij Royal Agrifirm Group: “We willen eraan werken dat de soja die melkveehouders inkopen voor voer, gegarandeerd zonder ontbossing tot stand is gekomen.” De maatschappelijke rekening voor sojaproductie mag volgens Tijssens niet bij de natuur, het klimaat of de boeren komen te liggen. “Daarom worden de meerkosten van deze garantie doorberekend naar de markt. Zo wordt een kostprijsstijging voor onze melkveehouders voorkomen.” Agrifirm gelooft in volledig ontbossingsvrije soja. Het concern gaat de proef dan ook met overtuiging aan.

RTRS

Het merendeel van het dagelijkse melkveevoer komt van het eigen land of uit de buurt. Het bestaat voor het grootste deel uit gras en mais. Een klein gedeelte bestaat uit verschillende producten, zoals bieten, tarwe en resten uit de voedingsmiddelenindustrie, aangevuld met soja. FrieslandCampina-leden mogen sinds 2015 uitsluitend veevoer afnemen van veevoerbedrijven die gecertificeerd zijn volgens de GMP+ scope responsible dairy feed (RTRS).

Op dit moment komt 99,5 procent van de soja in veevoer al van ontbossingsvrije bronnen. Ondanks deze certificering en de controle daarop, kan helaas niet voor 100 procent gegarandeerd worden dat de gevoerde soja volledig ontbossingsvrij is geproduceerd. Daarom heeft FrieslandCampina samen met Agrifirm het initiatief genomen om deze 100% ontbossingsvrije ‘stroom’ op gang te krijgen.

Leestip: Nevedi: ‘Voersector loopt voorop in ontbossingsvrije soja’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback