Ga naar hoofdinhoud

Agrifirm keert EUR 18 miljoen uit

Agrifirm behaalde over 2009 een nettoresultaat van ruim 32 miljoen euro, dat is 20 miljoen euro meer dan over 2008. Agrifirm-leden kunnen 18 miljoen euro via ledenkorting en het Ledenvoordeel tegemoet zien.

Groei

Agrifirm wist in 2009 haar afzetvolume verder te vergroten. Zo steeg de afzet voeders met 11 procent, mede door het verwerven van een meerderheidsbelang in PreMervo. Als gevolg van lagere verkoopprijzen bleef de totale geldomzet echter op hetzelfde niveau. Het marktaandeel in de verschillende sectoren groeide in 2009 verder door.

Resultaat

Het financiële resultaat over 2009 is aanmerkelijk hoger dan in 2008. Dit is een gevolg van eenmalige baten uit de verkoop van Plukon door de Cebecogroep en de verkoop van het Agrifirm-belang in broederij Verbeek. Zowel de kernactiviteiten als de resultaten van de dochterbedrijven en deelnemingen droegen in 2009 bij aan het positieve financiële resultaat. De leden van Agrifirm kunnen door deze goede resultaten een hogere ledenkorting en ledenvoordeel tegemoet zien. Deze ledenuitkeringen stijgen van 12 naar 18 miljoen euro.

Klanten

De voerafzet steeg tot ruim 2,3 miljoen ton. Dankzij het binnenhalen van veel nieuwe klanten was de groei in de vleespluimveesector met 30 procent het sterkst. De specifieke aanpak per diersector vormde een belangrijke bijdrage aan het stijgen van de omzet. In iedere aanpak past Agrifirm haar innovaties direct toe in de praktijk, daarbij staat het resultaat van de ondernemer altijd voorop.

Graaninname

De graaninname kwam in 2009 op het niveau van 400.000 ton, dankzij een uitstekend groeiseizoen en versterking van de marktpositie. De omzet in GBM is licht gestegen ten opzichte van 2008, een positieve prestatie aangezien 2009 een seizoen was met weinig ziektedruk en het areaal bloembollen (met name lelies) is gedaald.

Meststoffen

In de meststoffenomzet zet de vermindering van het gebruik van kunstmeststoffen in de land- en tuinbouw door. Desondanks wist Agrifirm ook hier de afzet op peil te houden. Daarnaast steeg de omzet in organische mest sterk, mede dankzij de drijfmestpools die Agrifirm het afgelopen jaar introduceerde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback