Ga naar hoofdinhoud

Agrifirm: resultaten Agrifocus Melkvee

Over het eerste half jaar van 2010 hebben de bijna 2000 Agrifirm-klanten die deelnemen aan het begeleidingsysteem Agrifocus Melkvee goede resultaten behaald.
In vergelijking met dezelfde periode in 2009 is het saldo melkopbrengst min de voerkosten 4,9 cent per 100 kg meetmelk toegenomen. Dat betekent op bedrijfsniveau over het eerste halfjaar een toename van meer dan € 20.000 in vergelijking met het jaar 2009.
Bij de deelnemende melkveehouders is de melkproductie per koe met 250 kg melk flink toegenomen naar 8.600 kg per koe per jaar. Ook de gehaltes in de melk zijn dit jaar fors gestegen, zo is het vet met 0,05 procent en het melkeiwit met 0,02 procent gestegen. Dit ondanks de verdere sterke daling van de krachtvoergift (-5.1 procent) en een daling van 10 procent van de totale krachtvoerkosten naar € 5,06 per 100 kg meetmelk. De ruwvoederbenutting, dat wil zeggen het percentage melk uit ruwvoer per koe per dag, is over alle deelnemende bedrijven verder gestegen naar 50 procent.

Dynamisch Voeren

Bedrijven die Dynamisch Voeren toepassen, besparen nog meer op het krachtvoerverbruik. Hier daalt het mengvoerverbruik met 8 procent naar circa 20 kg per 100 kg meetmelk en de totale krachtvoerkosten laten een daling zien van 11 procent per 100 kg meetmelk. Over het eerste half jaar van 2010 is het saldo bij deze bedrijven ook met nog eens ongeveer € 25 per koe toegenomen ten opzichte van de gangbare groep bedrijven.

Ruwvoertekort

In de tweede helft van 2010 dreigt op veel bedrijven een ruwvoertekort te ontstaan door de matige grasgroei. De steeds lagere krachtvoergiften veroorzaken ook een extra ruwvoeropname. Aankoop van structuurhoudend ruwvoer (pensprik) is duurder dan mengvoer en vochtige bijproducten. Met aanvullende voeders met een hoge pensstabilisatiewaarde kunnen de koeien gezond worden gehouden en kan een goede productie worden behaald, ondanks een lager ruwvoeraandeel. Een ander goed alternatief is de verhoging van de krachtvoergift.

Droogstandsmanagement

Uit recent Agrifirm-onderzoek is gebleken dat droge koeien uitstekend met stro en speciaal krachtvoer (Total Droogstand Brok) gevoerd kunnen worden. Door deze strategie neemt de melkproductie over de gehele lactatie met circa 350 à 450 kg melk toe. Een investering van € 10 à € 15 per koe in de droogstand levert zo een extra saldo van € 100 per koe per jaar op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback