Ga naar hoofdinhoud

AgruniekRijnvallei ziet omzet 2021 stijgen

Foto: AgruniekRijnvallei

In een krimpende markt is de mengvoeromzet van AgruniekRijnvallei (AR) in 2021 met ruim 5% gestegen ten opzichte van 2020 in vergelijkbare weken. De totale voeromzet steeg met 3%.

Doordat meer afnemers kozen voor AR is in de pluimvee-, varkens- en rundveevoeders een plus gerealiseerd. Door de hoge grondstoffenprijzen was er in de enkelvoudige voeders een bescheiden min te zien.

Anticiperen

Veel agrarische ondernemers hadden in 2021 te maken met stijgende kosten (voer, energie en kunstmest), terwijl de opbrengstprijzen niet (voldoende) meestegen. In tijden van hoge kosten en politieke onzekerheid is toekomstbestendig ondernemen een uitdaging, maar ook essentieel om resultaat te boeken.

Om die reden kozen agrarische ondernemers steeds vaker voor deelname aan vraaggestuurde ketens. Deze geven afzetzekerheid aan de ondernemers en leiden tot een beter rendement voor de hele keten. AR heeft op deze ontwikkeling geanticipeerd met passende voersamenstellingen en een efficiënte inzet van de productielocaties en wist zo in alle diersectoren omzetstijging te realiseren.

Rijnzate

Bij Rijnzate stond in 2021 het op- en overslagvolume onder druk, omdat de aanvoer van grondstoffen naar fabrieken via andere modaliteiten plaatsvond (per as en per trein). Desondanks was het grootste deel van het jaar de bezettingsgraad van de opslagcapaciteit hoog. In 2021 zijn diverse onderhoudsprojecten en vervangingsinvesteringen gedaan waarmee Rijnzate werkt aan het waarborgen van continuïteit.

Vooruitblik

Dat AR ondanks alle onzekerheid en dynamiek in 2021 een stijging in de omzet heeft weten te realiseren geeft ze naar eigen zeggen vertrouwen voor 2022. Komend jaar wil de coöperatie zich richten op het benutten van kansen, zoals de inzet van diermeel in varkens- en pluimveevoeders. Daarnaast is 2022 een bijzonder jaar voor AR: hierin viert deze coöperatie haar tienjarig bestaan, samen met haar leden.

Lees ook: Goed eerste half jaar AgruniekRijnvallei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback