Ga naar hoofdinhoud

Akkerbouwheffingen niet omhoog

De Commissie Teeltaangelegenheden van het Productschap Akkerbouw heeft besloten de heffingen in 2011 niet te verhogen.

Lastenstijging

Kijkend naar de economische situatie vindt de Commissie een lastenstijging voor akkerbouwbedrijven ongewenst, ondanks de lage reservepositie van enkele fondsen.
De bestemmingsheffing voor suikerbieten gaat zelfs omlaag van 9 naar 6 euro per hectare, dit als gevolg van het stoppen van de medefinanciering van het suikerbietenteeltonderzoek van het Instituut voor Rationele Suikerproductie.
Het budget voor praktijkonderzoek blijft met 2,1 miljoen euro gelijk aan voorgaande jaren. Hiermee worden activiteiten van het Masterplan mineralenmanagement, het Actieplan aaltjesbeheersing en het innovatie-initiatief Kiemkracht betaald.

Kiemkracht

Kiemkracht heeft in de afgelopen drie jaar echte innovaties voor de akkerbouw opgeleverd. Successen zijn geboekt met het concept ‘zelfbemestende akker' waarin voedingsstoffen worden teruggewonnen uit restproducten (vooral fosfaten), de opening van De Vegetarische Slager (concept HipHapje) en de toepassing van de bodemverbeteraar Biochar, waarmee tevens langdurig CO2 wordt vastgelegd in de bodem (concept Klimaatreddende Bodem).
De Commissie heeft dan ook besloten om het innovatie-initiatief Kiemkracht met nog eens drie jaar te verlengen, onder de voorwaarde dat het Innovatienetwerk blijft meedoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback