Het kweken van relatief laagwaardige algenproducten als veevoer en biobrandstof uit stallucht is bij de huidige stand der techniek onder Nederlandse omstandigheden financieel niet interessant.
Hoogwaardige producten
De teelt van zuivere algen kan wel rendabel zijn wanneer er hoogwaardige producten worden gemaakt die aansluiten op een bestaande vraag. Die conclusie trekken onderzoekers van Wageningen UR Livestock Research in het rapport 'Algenkweek op stallucht'.
Aanleiding
Aanleiding voor het onderzoek vormde het idee van een aantal ondernemers om de ammoniak en kooldioxide in de uitgaande lucht van varkensstallen te benutten voor de kweek van algen. Wageningen UR Livestock Research onderzocht de haalbaarheid van een dergelijk systeem ten aanzien van technische mogelijkheden, milieueffecten, risico‘s en kosten.
Probleem
Probleem bij gebruik van stallucht als voedingsbron voor de algen is de grote variatie van het ventilatiedebiet van een stal: voor een stal met 3.000 varkens kan het ventilatiedebiet variëren tussen 18.000 m3 en 150.000 m3 per uur, afhankelijk van het gewicht van de varkens, van het verschil tussen dag en nacht temperatuur en van het verschil in temperatuur tussen zomer en winter. Daarbij komt dat stallucht per m3 maximaal 5 gram kooldioxide en slechts circa 15 milligram ammoniak bevat.
Onvoldoende gasuitwisseling
Het doorborrelen van horizontaal of verticaal geplaatste reactorbuizen levert hoge tegendrukken op en een slechte gasuitwisseling met de vloeistof. Het doorborrelen met stallucht van een ondiepe open algenvijver zal onvoldoende gasuitwisseling opleveren, zodat de in de stallucht aanwezige kooldioxide en ammoniak voor een deel uit de algenvijver zullen emitteren. Het rechtstreeks doorborrelen van stallucht door reactorbuizen of door een algenvijver wordt daarom niet als een werkbare optie geschat. Daarom is vervolgens gekeken naar de mogelijkheid om spuiwater van waterwassers en van biologische en chemische luchtwassers in te zetten in algenkweek. Als de experimenteerruimte niet het gewenste resultaat oplevert, kan dan zonder risico's voor hoge ammoniak- of stankemissies uit de stal, de algenkweek worden stopgezet.
Hoogwaardige toepassingen nodig
De huidige hoge productiekosten van algen vormen een belemmering voor een duurzame productie van relatief laagwaardige algenproducten als veevoer en biobrandstoffen. Daarom moet er worden gezocht naar goedkopere productiesystemen en hoogwaardiger toepassingen van algenproducten. Zuivere algen voor specifieke toepassingen, zoals voedsel voor larven van kweekvis, kunnen mogelijk 100 euro per kilo droge stof opbrengen.