Ga naar hoofdinhoud

‘Antibiotica zo snel mogelijk uit diervoederfabrieken’

Het antibioticagebruik moet fors afnemen om resistentie tegen te gaan. Zo wil het ministerie van Landbouw in 2013 het antibioticagebruik met de helft laten terugbrengen. Resistentie tegen antibiotica is eigenlijk een overlevingsstrategie, die continu wordt doorontwikkeld door microben. Er zijn diverse manieren voor een cel om zich te ontdoen van antibiotica: afbreken, uitscheiden, celwand verstevigen of structuur wijzigen. Elke ontmoeting tussen een antibioticum en bacterie leidt tot een verschuiving van de bacteriepopulatie naar resistentie. "Daarbij bestaan geen goede antibiotica", benadrukt Hetty van Beers, hoofd afdeling varkensgezondheid van Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) Deventer. Daarbij komt dat het genetische materiaal wordt overgedragen van bacterie op bacterie, van dier op dier, van dier op mens, van mens op mens. Het probleem waait niet over.

Ontwikkeling antibiotica

Vanuit de farmaceutische hoek is het signaal afgegeven dat een doorontwikkeling van een nieuwe generatie antibiotica veel tijd en onderzoek vergt. "We moeten ons ook realiseren dat met veelvuldig gebruik van antibiotica juist resistentie wordt gekweekt", verklaart Van Beers.

Uitfasering antiobiotica

Nevedi heeft eind vorig jaar bekend gemaakt te streven naar een uitfasering van antibiotica in diervoeders in het jaar 2012. Gezien de ontwikkelingen rondom antibioticaresistentie vindt de brancheorganisatie het van belang dat gekeken wordt op dit tijdstraject kan worden ingekort. "Antibiotica worden eigenlijk alleen in varkensvoer verwerkt. De werkgroep varkens van Nevedi werkt momenteel een plan uit", vertelt Nevedi-directeur Henk Flipsen.
Streven is de antibiotica zo snel mogelijk uit de diervoederfabrieken te krijgen. "Een van de belangrijkste bijdragen aan resistentie is het onbedoeld voorkomen van antibiotica in voeders door versleping. Als je antibiotica niet meer verwerkt, is dat probleem opgelost."

Meer antibioticagebruik

Of we het antibioticagebruik fors moeten terugdringen om resistentie tegen te gaan, zoals het ministerie van Landbouw voorstaat, valt in twijfel te trekken. "Misschien moeten we juist wel meer antibiotica gebruiken om effectief dierziekten tegen te gaan", zegt kalverhouder Herman Keurhorst, ook lid van LTO-vakgroep Vleeskalverhouderij. "Kuren worden vaak niet afgemaakt of doseringen zijn te laag. Dit is de hedendaagse praktijk bij veel intensieve veehouderijen." De intentie om in 2013 het antibioticagebruik met de helft te reduceren, omhelst Keurhorst daarom niet op alle gebieden. "Wel zouden we minder preventief antibiotica kunnen inzetten om resistentie tegen te gaan."

Meer over Hetty van Beers en Henk Flipsen leest u in De Molenaar 7 2010 die op 22 mei verschijnt. De opvattingen van Herman Keurhorst staan uitgebreid in PlattelandsPost 5 2010 die op 27 mei verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback