Ga naar hoofdinhoud

AR eerste leverancier biologisch opfokvoer met dierlijk eiwit

De eerste vracht opfokvoeders met verwerkt dierlijk eiwit wordt geladen in Barneveld. (Foto: AgruniekRijnvallei).

AgruniekRijnvallei (AR) heeft de eerste vracht biologisch opfokvoer afgeleverd waarin verwerkt dierlijk eiwit is toegepast. AR is daarmee naar eigen zeggen de eerste voerleverancier in Europa die erin is geslaagd dit te realiseren binnen de complexe regelgeving.

De verwerkte dierlijke eiwitten zijn in dit geval varkenseiwitten (Processed Animal Proteins), van verwerkte bijproducten uit de vleessector. Deze bijproducten zijn afkomstig van dieren die goedgekeurd zijn voor menselijke consumptie.

Het gebruik van deze bijproducten draagt bij aan het sluiten van eiwit- en mineralenkringlopen en dus aan de circulariteit. Bovendien heeft dierlijk eiwit een zeer gunstig eiwitpatroon en is het beter verteerbaar voor kippen dan plantaardig eiwit.

Positieve ervaringen

Sinds maart 2022 past AR verwerkt dierlijk eiwit toe in gangbare pluimveevoeders. De eerste opfokhennen die voeders met verwerkt dierlijk eiwit hebben gehad zijn afgeleverd. “Deze opfokhennen laten een goede ontwikkeling zien en hebben een goede bevedering en darmgezondheid”, zegt Dennis van Vilsteren, nutritionist pluimvee bij AR.

“In de huidige grondstoffenmarkt, met een beperkt aanbod van eiwitrijke grondstoffen, zorgt deze nieuwe eiwitbron voor een mooie spreiding in het eiwitpatroon. Naast eiwitten bevatten dierlijke eiwitbronnen ook vetten, mineralen en vitamines”, zegt Van Vilsteren.

Kostenbesparing

Verwerkt dierlijk eiwit is beperkt beschikbaar. Omdat opfokhennen de basis zijn voor een goede eierproductie is gestart met de toepassing in opfokvoeders. Naast een kwaliteitsverbetering geeft het toepassen van dierlijk eiwit ook een kostenbesparing in de biologische opfokvoeders.

Regelgeving

Er worden zeer strenge eisen gesteld aan de toepassing van verwerkt dierlijk eiwit. Dierlijke eiwitten afkomstig van pluimvee mogen alleen in varkensvoer worden gebruikt en dierlijke eiwitten van varkens alleen in pluimveevoer.

Door de verplaatsing van de biologische varkensvoerproductie van Barneveld naar Wichmond worden er in Barneveld nu alleen nog maar pluimveevoeders geproduceerd. Deze gescheiden productie is noodzakelijk om dierlijk eiwit te kunnen toepassen in biologische voeders.

Lees ook: Primeur AgruniekRijnvallei met inzet verwerkt dierlijk eiwit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback