Ga naar hoofdinhoud

Arbocatalogus goedgekeurd

In de CAO voor de graanbe- en graanverwerkende industrie is door sociale partners afgesproken een arbocatalogus te ontwikkelen. In augustus en oktober zijn door de Arbeidsinspectie twee arbocatalogi goedgekeurd. In de arbocatalogus voor de vervaardiging van diervoeder zijn de risico's fysieke belasting en werken met gevaarlijke stoffen uitgewerkt. Voor de handel in granen, zaden en peulvruchten zijn dit de onderwerpen explosieveiligheid, blootstelling aan stof en gegaste containers.

Sinds de wijziging van de arbowetgeving per 1 januari 2007 zijn werkgevers en werknemers samen verantwoordelijk voor het invullen van het arbobeleid. De beste manier om dit beleid vast te leggen, is in een zogeheten Arbocatalogus, waarin werkgevers en werknemers afspraken vastleggen over hoe men voldoet en invulling geeft aan de Arbowet. Het opstellen van een arbocatalogus is de verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers samen.

CAO partijen hebben in 2008 aan het PDV gevraagd dit project uit te voeren in samenwerking met een projectgroep waarin werkgevers en werknemers vertegenwoordigd zijn. Voor de inventarisatie van onderwerpen en het belang dat werknemers hieraan hechten, is een enquête gehouden. Belangstellenden kunnen de arbocatalogus raadplegen via de website http://pa-graanhandel.humatix.nl en http://pdv-diervoeder.humatix.nl 

De projectgroep is in principe tevreden over de arbocatalogi. De leesbaarheid kan op sommige onderdelen nog verbeterd worden en er zal nog afstemming plaatsvinden over de gegeven oplossingen. Daarna zal gestart worden met het uitwerken van de overige risico's. Het subsidiebedrag, 100.000 euro, dat wordt verkregen, zal specifiek worden gebruikt voor de verdere uitwerking van de arbocatalogus en communicatie naar de gebruikers.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback