Ga naar hoofdinhoud

Bericht VWA over gecontamineerd diervoeder

Onderstaand het persbericht van VWA over de vervuilde mais uit Oekraine.

 

Alle biologische legpluimveebedrijven die diervoeder met te hoge dioxinegehaltes geleverd kregen, zijn geblokkeerd. De hoge dioxinegehaltes zijn veroorzaakt doordat een partij met dioxine vervuilde biologische maïs, afkomstig uit de Oekraïne, in het diervoeder is verwerkt. Ook bedrijven waarvan het vermoeden bestaat dat zij dergelijk vervuild diervoeder geleverd kregen, zijn geblokkeerd. Pas wanneer het dioxinegehalte in de biologische eieren van de bewuste pluimveebedrijven weer onder norm is, kunnen de bedrijven weer eieren leveren. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) houdt in de gaten of de bewuste bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen.

Eieren en kippenvlees

De partijen diervoeder met vervuilde maïs uit de Oekraïne zijn begin dit jaar geleverd aan verschillende legpluimveehouderijen. Daardoor zijn er eieren met een dioxinegehalte van 2 tot 4 keer de toegestane norm in de winkel terechtgekomen. Extra blootstelling aan dioxine moet zoveel mogelijk worden voorkomen. Omdat de norm is gebaseerd op een veilige blootstelling aan dioxine gedurende het hele leven, wordt deze overschrijding gezien de beperkte duur als gering beschouwd en levert ze geen gevaar van betekenis op voor de volksgezondheid.
Een beperkt aantal leghennen is in de bewuste periode geslacht. Het vlees van deze leghennen levert eveneens geen risico van betekenis op voor de volksgezondheid. Leghennen worden met name industrieel verwerkt, bijvoorbeeld in soepproducten.

Onderzoek

Regulier monitoringsonderzoek door de VWA van eieren liet op 20 april jl. een verhoogd gehalte dioxine zien in de eieren van een legpluimveebedrijf. Bij het bewuste bedrijf werd uitlevering van de eieren direct geblokkeerd. Verder onderzoek wees uit dat in het voeder voor de leghennen, uit de Oekraïne afkomstige maïs met een verhoogd dioxinegehalte was verwerkt. Alle legpluimveebedrijven die dergelijk vervuild diervoeder geleverd kregen, zijn getraceerd en uit voorzorg geblokkeerd.

Bedrijven verantwoordelijk

Bedrijven zijn verantwoordelijk voor het op de markt brengen van veilig diervoeder. Mengvoederbedrijven testen de producten die zij doorleveren aan pluimveebedrijven steekproefsgewijs. Blijkbaar is de lading vervuilde maïs uit de Oekraïne op deze wijze niet onderschept. Via regulier monitoringsonderzoek naar eieren is de VWA de vervuilde partij maïs op het spoor gekomen.

Verscherpte controle

De vervuilde partij maïs is aanleiding voor verscherpte controle op de import van biologisch maïs. De VWA verwacht binnenkort een nieuwe scheepslading biologisch maïs voor de diervoederindustrie uit de Oekraïne en controleert dan ook deze lading bij aankomst in de haven van Rotterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback