Ga naar hoofdinhoud

Betere afstemming binnen keten vereist

Flexibilisering van de kostenstructuur is een manier om de volatiliteit van het diervoedervolume te beheersen. Dit is een van de conclusies van het raport van de Rabobank en Productschap Akkerbouw.

Volgens de onderzoekers moet de diervoedersector, de belangrijkste afnemer van granen uit eigen land, structureel blijven investeren in nutritionele kennis. Dit is nodig omdat de concurrentiestrijd zal intensiveren, voorspellen de onderzoekers. Andere concurrentiefactoren zijn klantportfoliomanagement en sterk flucturerende graan- en oliezadenprijzen. "Deze prijsvolatiliteit zal bij afnemers leiden tot sterke wisselingen in het aankoopbeleid. Daarop moeten diervoederbedrijf anticiperen met een breed productenpakket. Flexibiilisering van de kostenstructuur is een manier om de diervoeder volume volatiliteit te beheersen."

De onderzoekers verwachten dat ook veehouders meer en meer zullen samenwerken om inkoopkracht te bundelen. De onderzoekers voorspellen een afname van de diervoederproductie richting 2020. "Dit tezamen met de consolidatie van de veehouderij en het verhoogde inkooprisicio leidt tot een herpositionering van de sector waarbij overtollige productiecapaciteit wordt gesaneerd."
De opstellers van het rapport breken ook een lans voor nauwere samenwerking met de voedingsmiddelenindustrie. "Rest- en retourstromen kunnen de diervoederindustrie een geodkoop alternatief bieden voor duurdere energie- en eiwitbronnen. Kringlopen kunnen kleiner worden gemaakt", stellen de onderzoekers. De zoektocht naar mogelijkheden om margerisico's te beheersen zal naar verwachting leiden tot een herverdeling van de rollen van de schakels binnen de keten. "Diversiteit in en tussen ketens laat ruimte voor alle mogelijke samenwerkingsvormen en bedrijfsmodellen."

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback