Ga naar hoofdinhoud

Betere voereffici

Melkveehouders zagen de afgelopen vijf jaar de totale krachtvoerkosten van de melk- en kalfkoeien met 15 procent stijgen, blijkt uit Agrifocus melkvee. "Door een efficiëntere inzet van voer is maar de helft van deze prijsstijging vertaald in extra voerkosten per 100 kilogram meetmelk", stelt Agrifirm.

Oorzaak

Een stijging van 3 procent per jaar wordt veroorzaakt doordat de gemiddelde prijs van aangekocht krachtvoer over deze periode ruim 30 procent is gestegen. Door een effectievere en efficiëntere inzet van ruwvoer en krachtvoer is maar de helft van deze prijsstijging vertaald in extra voerkosten per 100 kilogram meetmelk.

Besparingen

Opvallend is de sterke stijging van de gemiddelde prijs van het aangekochte krachtvoer (mengvoer, enkelvoudige en vochtige voeders). De afgelopen vijf jaar is de marktprijs van krachtvoeders gemiddeld met 6 procent per jaar gestegen. De benutting en effectieve inzet van krachtvoer heeft geleid tot een beperkte stijging van de totale krachtvoerkosten met 15 procent tot 5,9 euro per 100 kg meetmelk. Hierbij is, daar waar het paste, veelvuldig gebruik gemaakt van de inzet van vochtige voeders. Door deze gerichte inzet van vochtige voeders blijken op melkveebedrijven besparingen gerealiseerd te zijn van 100 euro per koe op jaarbasis.

Voerbenutting

De stijgende voerprijzen betekent dat een optimale benutting van het eigen ruwvoer steeds belangrijker wordt. Daarom investeert Agrifirm in aanpakken voor een optimale ruwvoerteelt en beweiding. Ook zijn Dynamisch Voeren en het MechFiber-concept (gemengde rantsoenen) praktijkvoorbeelden om de benutting van het eigen voer en het aangekochte krachtvoer op een zo hoog mogelijk niveau te krijgen.

BEX

Het verhogen van de ruwvoer- en krachtvoerbenutting heeft ook een positieve uitwerking voor melkveebedrijven die, binnen de mestwetgeving, deelnemen aan de bedrijfsspecifieke excretie. Met strenger wordende regelgeving en oplopende voerprijzen moet de komende jaren steeds vaker voor de best passende aanpak gekozen worden om een optimaal rendement te realiseren. Naast de focus op de ‘input'(voer) zal steeds meer gekeken worden naar de ‘output'(kg melkvet en melkeiwit, levensduur, diergezondheid e.d.) van de koe. Door het realiseren van hogere opbrengsten en een langere levensduur per koe wordt een hogere efficiëntie gerealiseerd. Ook binnen de veranderende, toekomstige wetgeving, wordt deze strategie steeds belangrijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback