Ga naar hoofdinhoud

BFA: Doelstelling antibioticareductie 2024 in zicht

Het gebruik van antibiotica binnen de dierlijke productie in België is vorig jaar ten opzichte van referentiejaar 2011 gereduceerd met 74%. Daarmee komt de doelstelling om tegen 2024 een reductie van 75% te behalen, binnen handbereik. Dat meldt BFA.  

De Belgian Feed Association (BFA) heeft zich de afgelopen jaren sterk ingezet om het gebruik van antibiotica in gemedicineerde voeders te verminderen. Samen met andere stakeholders (landbouworganisaties, dierenartsen, de overheid, wetenschappers, enzovoorts) richtte BFA in 2011 Amcra op.

Visieplan 2024

De leden van Amcra stelden samen het Visieplan 2020 op, waarin onder andere een daling van 50% voor de productie van met antibiotica gemedicineerde voeders tegen eind 2017 (met 2011 als referentiejaar) werd vooropgesteld. Daarna werd binnen Amcra een Visie 2024 Plan opgemaakt om zo nog een verdere reductie te realiseren.

Stroomversnelling  

BFA heeft vanaf de start haar schouders mee onder deze overkoepelende initiatieven gezet. Aan de hand van een aantal zeer efficiënte sectorinitiatieven (onder andere jaarlijkse benchmarking van de leden, elektronisch voorschrift, ban van colistine in gemedicineerde voeders), werd de reductie binnen de diervoedersector in een stroomversnelling gebracht. Stapsgewijs werd de voorbije jaren zo een substantiële daling bereikt.

Gemedicineerde voeders

Uitgedrukt in actieve substantie, kunnen de leden van BFA voor het volledige kalenderjaar 2021 een reductie van 74% voorleggen, specifiek voor de met antibiotica gemedicineerde voeders. Dit is een verdere daling van 5% ten opzichte van 2020.

De varkenssector heeft, ondanks de moeilijke marktomstandigheden in 2021, volop ingezet op deze reductie en dit zelfs bovenop het stopzetten van het gebruik van ZinkOxide.

Vervolg

Ondanks deze positieve resultaten, blijft het volgens BFA zeer belangrijk om de vinger aan de pols te houden. De doelstelling om een daling te realiseren van 75% tegen 2024 is binnen handbereik. De volgende stap wordt dan een volledige uitfasering van het gebruik van antibiotica in gemedicineerde voeders tegen 2030.

Via doelgerichte task forces zal BFA samen met haar leden werken aan de zoektocht naar oplossingen om het antibioticumgebruik in gemedicineerde voeders nog verder te verminderen.

Lees ook: België haalt reductie antibiotica gemedicineerde voeders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback