Ga naar hoofdinhoud

BFA: ‘Hoge grondstofprijzen zetten rentabiliteit veehouderij onder druk’

BFA, de Belgian Feed Association, trekt aan de alarmbel. Door de hoge grondstofprijzen stijgen de voerprijzen en komt de rentabiliteit van Belgische veehouders onder druk te staan, waarschuwt de branchevereniging. Met name de situatie in de Belgische varkenshouderij baart BFA grote zorgen.

Record

De grondstofprijzen blijven pieken en bereiken recordhoogtes. Voor bepaalde grondstoffen dreigen ook problemen qua beschikbaarheid door verstoringen in de logistieke aanvoerketen. Dit alles leidt tot zeer hoge veevoederprijzen. Daardoor komt de rentabiliteit van de veehouders zwaar onder druk te staan, constateert BFA. “Vooral bij de varkenshouders is de situatie ronduit slecht te noemen door de combinatie met historisch lage opbrengstprijzen.” Een kentering lijkt nog niet onmiddellijk in zicht.

grondstofprijzen
Grondstofprijzen, waaronder die van tarwe, stijgen naar recordhoogte.

Stijgende trend

Voor zowat alle diervoedergrondstoffen zijn de prijzen sinds september 2020 spectaculair gestegen. Aan die stijging lijkt nog steeds geen einde te komen. De Matif-notering voor tarwe bijvoorbeeld is sinds september 2020 met ongeveer 120 euro per ton gestegen. De prijzen voor andere grondstoffen zoals mais, gerst, sojaschroot, lijnzaad, koolzaadschroot, bietenpulp, en andere producten laten eenzelfde stijgende trend optekenen.

Oorzaken

De belangrijkste onderliggende oorzaken voor deze stijging van de grondstofprijzen zijn volgens BFA:

  • een tegenvallende oogst van tarwe in o.a. de EU, Rusland en Noord-Amerika, van Braziliaanse maïs en van koolzaad in o.a. de EU en Canada.
  • het stimuleren van de productie van biodiesel en de invoering van vergroenende beleidsmaatregelen in o.a. de USA, Brazilië, India en Indonesië leidde tot een verdubbeling van de prijs van plantaardige oliën.
  • sterk stijgende energieprijzen leidden tot forse prijsverhogingen voor gecrushte producten zoals koolzaadschroot en sojaschroot.
  • een sterkere dollar t.o.v. de euro maakte overzeese grondstoffen eveneens duurder.
  • protectionistische maatregelen (exportheffing) in verschillende aanvoergebieden die een rem zetten op de export.
  • een zwaar verstoorde logistieke keten, waardoor zowel het transport over water als het transport over de weg bijzonder stroef verloopt.

Voor de zogenoemde microcomponenten zoals vitaminen, mineralen en aminozuren zijn de prijzen voor bepaalde componenten meer dan verdubbeld. Chinese overheidsmaatregelen rond beperkingen in het kader van energieverbruik en andere milieueisen, gecombineerd met een haperende logistiek liggen hier aan de basis.

Stijging voerprijs

“Wanneer we kijken naar het gewogen gemiddelde voor alle grondstoffen over alle diergroepen heen, geeft dit een stijging van zo’n 100 euro per ton”, stelt BFA-directeur Katrien D’hooghe. “De veevoederbedrijven hebben tot nog toe steeds een deel van deze stijging gebufferd. De ondernemingen doen dat nog altijd, maar verdere stijgingen van de grondstoffenprijzen zullen ongetwijfeld leiden tot een verdere stijging van de prijzen van diervoeders.”

Crisis

Deze situatie zet de rentabiliteit van de veehouders zwaar onder druk. Bij een aantal diergroepen worden wel betere prijzen voor de eindproducten genoteerd dan 1 à 2 jaar geleden. Dit is het geval bij melk-, vlees- en pluimvee. De grootste druk zit momenteel bij de varkenshouderij, stelt BFA. “De prijzen van de biggen en de vleesvarkens blijven ondermaats. Voor elke 10 euro prijsstijging van het varkensvoeder, daalt bovendien de rentabiliteit met circa 3 cent per kg levend varken. Dit leidt tot de grootste crisis in de Belgische varkenshouderij van deze eeuw.”

Leestip: BFA-voorzitter over crisis in varkenshouderij (video)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback