Biologische producten zijn niet gezonder dan reguliere producten. Dat concludeert de Gezondheidsraad uit onderzoek naar het effect van biologisch voer op kippen die gangbaar voer en kippen die biologisch voer hadden gekregen.
Gezondheidseffecten
De Gezondheidsraad onderzocht de gezondheidswinst van biologische producten in opdracht van minister Verburg van LNV. De Gezondheidsraad concludeert op basis van het uitgebreide literatuuronderzoek dat er geen wetenschappelijk aantoonbare verschillen zijn in de voedingskundige kwaliteit en de gezondheidseffecten tussen regulier en biologisch geteelde gewassen, aldus Verburg.
Biomarkers
Met betrekking tot het effect van producten op de gezondheid stelt de Gezondheidsraad dat dergelijke verschillen niet te interpreteren zijn in de zin van gezondheidswinst. Er zijn namelijk geen biomarkers geïdentificeerd die een wetenschappelijk onderbouwde relatie met gezondheidswinst hebben. Er zijn alleen biomarkers die iets zeggen over risicofactoren, zoals een hoog cholesterolgehalte in relatie tot hartziekten.
De Gezondheidsraad geeft aan dat er wetenschappelijk gezien geen verschil is tussen 'bevordering of instandhouding van gezondheid', 'preventie van ziekte' of 'verlaging van ziekterisico's'. Hiermee trekt de Gezondheidsraad de conclusie dat voedingsmiddelen vergelijkenderwijs alleen gezonder zijn als ze ziekterisico's in sterkere mate verminderen.
Pathogenen
Voor eventueel vervolgonderzoek naar het meten van effecten van voedselproducten op de gezondheid adviseert de Gezondheidsraad dat dit onderzoek zich met name zou moeten richten op de voedingskundige samenstelling van de producten. Parallel daaraan zou systematisch onderzoek kunnen worden gedaan naar de aanwezigheid van pathogenen en milieucontaminanten in de voedselproducten.