Ga naar hoofdinhoud

Boete voor kartelvorming op markt van fosfaten

De Europese Commissie heeft vijf ondernemingen een boete opgelegd voor kartelvorming op de markt van fosfaten voor veevoeders. De totale boete voor het kartel dat meer dan drie decennia stand hield loopt op tot ruim 175 miljoen euro.

Boetes

Het Nederlandse FMC Chemicals uit Delfzijl moet 14,4 miljoen euro betalen aan de Europese Commissie. De hoogste boete was voor Tessenderlo Chemie uit België, dat bijna 84 miljoen moet afdragen. Het Franse Timab krijgt een boete van bijna 60 miljoen euro, het Spaanse Ecros 14, 8 miljoen euro en het Portugese Quimitécnica 1,8 miljoen euro.

Betrokkenen

De betrokken bedrijven controleerden gedurende 35 jaar de markt van enkele fosfaten die gebruikt worden in het veevoeders. Er werden prijsafspraken gemaakt en ze verdeelden de markt en klanten. Ook legden ze gemeenschappelijke verkoopsvoorwaarden vast. Pas in 2004 kwam de hele zaak aan het licht, toen een zesde bedrijf dat ook bij het kartel betrokken was, het Finse Kemira, de praktijken opbichtte bij de Europese Commissie. In totaal waren 13 bedrijven bij het onderzoek betrokken, waarvan er 5 tot een boete worden veroordeeld.

bron: Europese Commissie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback