Ga naar hoofdinhoud

Brexit-deal net op valreep van harde deadline

Vlak voor de kerstdagen bereikten het Verenigd Koninkrijk en de EU een akkoord over Brexit.

De dag voor Kerst hebben de onderhandelaars van de Europese Unie en van het Verenigd Koninkrijk een akkoord bereikt. Daarmee is een harde Brexit afgewend.

Landbouw

Het akkoord over de betrekkingen tussen Groot-Brittannië en de EU bevat onder andere afspraken over de handel in diensten en goederen tussen beide partners. LTO spreekt van een belangrijke mijlpaal. “Deze deal is belangrijk voor boeren en tuinders. Een harde Brexit leidt al snel tot € 800 miljoen per jaar aan belastingkosten”, stelt de belangenorganisatie.

De Nederlandse landbouwexport naar het Verenigd Koninkrijk bedroeg in 2019 € 8,7 miljard. Daarmee is dit land voor Nederland de derde exportmarkt.

Obstakels

Volgens LTO is het dankzij het bereikte akkoord mogelijk Britse consumenten te voorzien van gezond en vers voedsel en bloemen, planten en bomen van Nederlandse bodem. Wel zorgt Brexit voor extra  administratieve en logistieke obstakels, verwacht LTO. Ook is het nog afwachten of alles vanaf 1 januari al loopt zoals gehoopt. De boerenorganisatie bestudeert momenteel de ruim 1800 pagina’s tellende overeenkomst.

Afspraken

De overeenkomst bevat onder andere afspraken over:

  • handel in diensten en goederen
  • een gelijk speelveld
  • visserij
  • luchtvaart en wegtransport
  • sociale zekerheid
  • VK-deelname aan EU-programma’s
  • interne veiligheid.

Goedkeuring

Het Europese Parlement en de lidstaten moeten nog instemmen met het bereikte akkoord. Het akkoord gaat nu het goedkeuringsproces in. De regeringen zullen een eerste appreciatie van het akkoord aan hun volksvertegenwoordigers sturen. Die moeten het inhoudelijk kunnen bespreken. Verwacht wordt dat dit in Nederland begin volgende week zal gebeuren. In Groot-Brittannië wordt de deal op 30 december in het parlement in stemming gebracht. Verwacht wordt dat de Britten in meerderheid zullen instemmen met het bereikte akkoord.

Overgang

Tot 31 december 2020 blijft de overgangsperiode van kracht. Deze werd ingesteld nadat het Verenigd Koninkrijk op 31 januari 2020 officieel de EU heeft verlaten.

Lees ook: Exportwaarde Nederland daalt bij harde Brexit (2018)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback