Ga naar hoofdinhoud

Campagne werft studenten diervoeding

De Nederlandse diervoedersector is een campagne gestart om studenten te werven voor de studie voeding van landbouwhuisdieren. Hiervoor is de stichting Bevordering Studie Diervoeding opgericht. Nevedi voert het secretariaat. De campagne zal bestaan uit een aantal structurele voorlichtingsactiviteiten, zoals folders en gastcolleges van oud-studenten die in de diervoederindustrie werken. De campagne gaat studenten ook studiebeurzen en stages in diervoederbedrijven aanbieden.

Bevordering

De stichting Bevordering Studie Diervoeding beheert een fonds en selecteert elk jaar zes studenten aan Wageningen Universiteit en twaalf studenten in het hoger agrarisch onderwijs. De universitair studenten ontvangen gedurende de laatste twee studiejaren een beurs van 6.000 euro per persoon. De studenten hoger agrarisch onderwijs ontvangen de laatste anderhalf jaar van hun studie 3.000 euro per persoon.

Studiekeus

Aan de agrarische hogescholen en de Wageningse universiteit kiezen steeds minder studenten voor de studie voeding van landbouwhuisdieren. Als studenten al diervoeding willen gaan studeren, kiezen ze eerder voor de voeding van paarden en gezelschapsdieren dan voor veevoeding. Hierin wil de diervoedersector verandering brengen en daarom richt de campagne zich in eerste instantie op studenten van de genoemde instellingen.

Voortrekkersrol

De initiatiefnemers vrezen dat Nederland zijn internationaal vooraanstaande rol op het gebied van diervoedingskennis kwijtraakt, als het aantal studenten blijft teruglopen. Piet van der Aar, onderzoeksdirecteur van Schothorst Feed Research: "Nederland is internationaal toonaangevend op het gebied van grondstoffenexpertise, voederwaardering en diervoedingsonderzoek. Nederlandse diervoederbedrijven zijn mede op basis hiervan succesvol in binnen- en buitenland. Maar het aantal studenten dat kiest voor een dergelijke studie is te laag, gezien de vraag van de industrie naar afgestudeerden. Dat vormt een bedreiging."
De initiatiefnemers zijn ervan overtuigd dat meer studenten voor een studie voeding van landbouwhuisdieren zullen kiezen, als ze beter op de hoogte zouden zijn van de perspectieven. Er is vooral vraag naar afgestudeerden gespecialiseerd in de voeding van varkens en/of pluimvee. Van der Aar: "Diervoeding is een leuke studie met goede vooruitzichten op een interessante baan bij bedrijven die vaak internationaal actief zijn."

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback